Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

VIDEO: Brněnský Bronx ožil uměním. Lidé si užívají Ghettofest

Brněnský Bronx, jak se nazývá území okolo ulic Cejl, Bratislavská či Francouzská, oživil již potřinácté Ghettofest. Odpolední akce nabídla již tradičně výstavy s romskou tematikou, besedy a koncerty v okolí. Lidé v ulicích tančili, zpívali a veselili se. I přes nepříznivou předpověď počasí nakonec nezapršelo.

Již třináctý ročník festivalu odstartoval ve dvě hodiny odpoledne. Prostor Káznice a její okolí se proměnil v živou zónu plnou hudby, výtvarného umění, tance i recitace. Lidé se mohli bavit i vzdělávat na sedmi místech v blízkosti Francouzské a Bratislavské ulice. Na hlavním hudebním pódiu Hvězda stage se to hemžilo mixem několika hudebních stylů.

„Ulice a park, kterým se mnozí Brňané jinak vyhýbají, se stávají centrem městské slavnosti, místem k setkávání a společnému užívání pestrého programu. Takto sdílený a pozitivně definovaný veřejný prostor dokáže snižovat hranice mezi lidmi napříč etniky i sociálními vrstvami, a tak jedním z nejsilnějších zážitků je pro mnohé návštěvníky pozitivní a nekonfliktní atmosféra,“ uvádí pořadatelé festivalu na svém webu

Ve své dramaturgii Ghettofest pracuje cíleně s místními zdroji, nedílnou součástí je tak romská stage, kde se odehrávají vystoupení místních tanečních skupin a muzikantů. V posledních ročnících má festival personální i prostorové zázemí v Káznici, která je v den festivalu nejen přístupná, ale probíhá v ní část programu.

Původně čtyřkřídlá stavba mezi ulicemi Cejl, Soudní a Bratislavská je v současnosti začleněná do okolní zástavby, v době vzniku ovšem stála v místech, kde končily poslední domy předměstí. Věznice byla zřízena dvorským dekretem v roce 1770, po skončení druhé světové války v prostorách káznice probíhaly popravy retribučních vězňů. K původním účelům místo používali i komunisté až do roku 1956, věznili zde odpůrce režimu nebo účastníky třetího odboje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky ghettofest, brněnský Bronx, Muzeum romské kultury, festival, Cejl, koncert, výstava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnský Bronx ožil uměním. Lidé si užívají Ghettofest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.