Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Místodržitelský palác v Brně po rozsáhlé rekonstrukci opět otevře brány návštěvníkům

Brány jedné z nejvýznamnějších historických budov jihomoravské metropole se veřejnosti otevřou v sobotu 1. června. Zpřístupněna bude zatím jen část Místodržitelského paláce, lidé si prohlédnou opravené přízemí a nádvoří. Práce vyšly na necelých čtyřiadevadesát milionů korun. Na návštěvníky čeká nová stálá expozice, kavárna, venkovní posezení i prodejna knih.

Rozsáhlá rekonstrukce nekončí

Pracovníci Moravské galerie v Brně 1. června zpřístupní pouze část Místodržitelského paláce. Za rok se jim podařilo zrekonstruovat celé přízemí budovy a také nádvoří. Nově také památka nabízí bezbariérový vstup z Běhounské ulice.

„Po více než dvaceti letech získávání financí se nám podařilo začít s dlouho plánovanou rekonstrukcí Místodržitelského paláce. Nyní jsme za jeden rok dokončili první fázi oprav, další nás teprve čekají. Nadzemní patra jsou zatím nepřístupná a máme s nimi do budoucna plány,“ uvedl ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press.

Lidé mohou při návštěvě památky zavítat do kavárny či knihkupectví. Místem klidu se stane nádvoří, které pracovníci hojně osadili zelení a přidali také stokilovou sochu lachtana, kolem nějž stříkají vodní proudy. Nachystané na dlouhé letní večery je také promítací plátno.

Umění do kapsy

V zrekonstruovaném přízemí se návštěvníkům otevírá nová expozice, která zájemce seznámí se základními koncepty umění a naučí je umění porozumět. Lidé se na výstavě pojmenované Umění do kapsy například dozví, co to je baroko, poetismus nebo akční malba.

„Při přípravě jsme se inspirovali malou kapesní encyklopedií Rozum do kapsy. Místnosti jsou rozdělené do jednotlivých kapitol a samotné exponáty se stávají jejich obrazovou přílohou. Snažili jsme se vytvořit jakéhosi průvodce do světa umění, vhodného pro začátečníky i pokročilé,“ uvedla jedna z autorek výstavy Michaela Gerichová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Moravská galerie v Brně, umění, rekonstrukce, Místodržitelský palác, výstava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místodržitelský palác v Brně po rozsáhlé rekonstrukci opět otevře brány návštěvníkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.