Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Jihomoravský kraj poskytne brněnskému Institutu Paměti národa ročně až jeden a půl milionu korun

Činnost brněnského Institutu Paměti národa podpoří v příštích letech Jihomoravský kraj. Jeho zástupci se dnes v memorandu s platností do roku 2027 zavázali k tomu, že kraj poskytne až 1,5 milionu korun ročně. Částka tvoří přibližně polovinu rozpočtu organizace, řekl ředitel Paměti národa David Butula. Pobočka Institutu Paměti národa funguje v Brně od roku 2018. Původně sídlila v budově bývalé brněnské káznice na Cejlu, odkud se na podzim 2021 přestěhovala do centra města.

„Spolupráce s Jihomoravským krajem je pro nás klíčová a dává nám do budoucna i nové možnosti. Víme, s čím můžeme počítat a některé naše plány díky tomu nebudou muset zůstat jenom na papíře," uvedl Butula. Peníze z kraje poslouží převážně na provoz. „Roční náklady dosahují tří milionů korun, takže částka 1,5 milionu je zásadní. I na nás dopadlo zdražení energií či nájmu a řešili jsme existenční otázku. Důležité je, že memorandum je na tři roky. Můžeme tedy do budoucna hledět se stabilní perspektivou," dodal.

Jihomoravský kraj už v minulosti aktivity Institutu podpořil. Patří mezi ně třeba projekt Příběhy našich sousedů, který zapojuje hlavně školáky do mapování osudů pamětníků. Institut pořádá i pravidelný Běh Paměti národa, který připomíná osobní i národní české hrdiny, spadá pod něj také centrum v Radnické ulici se stálou multimediální expozicí Tichá hrdinství.

„Paměť národa připomíná, že dějiny 20. století jsou pořád živé a mají přesah. Má smysl se o nich bavit, potkávat se nad nimi a snažit se z nich poučit. Jedině tak se můžeme někam posunout. Aktivity Institutu cílí hlavně na mládež nebo mezigenerační propojení, a to je nezaplatitelná služba," uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Institut Paměti národa Brno

Štítky Institut Paměti národa, historie, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj poskytne brněnskému Institutu Paměti národa ročně až jeden a půl milionu korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.