Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jihomoravský kraj přispěje na opravu zříceniny hradu Děvičky, kterou dosud památkáři spravovali na vlastní pěst

Jihomoravský kraj se podpisem memoranda o spolupráci se spolkem Památky Pálavy zavázal k pomoci se záchranou zříceniny hradu Děvičky nad Pavlovem na Břeclavsku. Na stavu ikonického symbolu jižní Moravy se projevila návštěvnická obliba i stáří. Členové spolku památku na vlastní náklady opravují několik let. Nyní se připojí i kraj. Se spolkem každý rok projde plán oprav a poměrnou část zaplatí, uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Památku ročně navštíví přes sto tisíc turistů. „Děvičky za sebou už teď mají velký kus práce, ale ještě větší před sebou. Náročnost oprav spočívá taky v nutnosti použití technologií a postupů ze 13. a 14. století, odkud známe dnešní podobu hradu," vysvětlil Zámečník.

První opravy nejnutnějších míst začaly v roce 2021, kdy kromě zachování hradních pozůstatků bylo potřebné pamatovat i na bezpečnost turistů. Spolek tehdy nainstaloval zábrany do oken hradu a postupně začal s obnovou přístupových cest a kultivací nejbližšího okolí.

„Za cíl jsme si dali sanaci hradu v takové podobě, v jaké ho známe dnes. Kvůli tomu bylo nutné usměrnit návštěvnický provoz a oslovit potřebné partnery k tomu, abychom tenhle kus historie mohli obdivovat i nadále. Navázali jsme spolupráci s okolními obcemi i archeology. Od Lesů ČR, kterým zřícenina patří, máme zápůjčku na správu hradu do roku 2040. Spolupráce s Jihomoravským krajem je pro nás důležitá kvůli formální, finanční, ale i morální podpoře," sdělil místopředseda spolku Marek Sklenář.

Za poslední tři roky spolek proinvestoval 6 a půl milionu korun na nutných opravách. Letošní plány odhaduje na čtyři miliony. V plánu je druhá etapa sanace dělové bašty, vně které vznikne pro návštěvníky vyhlídka. Do projektu jsou kromě Lesů ČR zapojeny též Správa CHKO Pálava, obec Pavlov, ministerstvo kultury, Regionální muzeum v Mikulově a Národní památkový ústav Brno, pod jehož dohledem dělníci památku sanují.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky Jihomoravský kraj, Břeclavsko, hrad, zřícenina, památky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj přispěje na opravu zříceniny hradu Děvičky, kterou dosud památkáři spravovali na vlastní pěst  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.