Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně opět odpálí ohňostroje. Festival letos připomene dvacáté výročí vstupu Česka do Evropské unie

Lidé v Brně se mohou těšit na již tradiční přehlídku ohňostrojů. Sedmadvacátý ročník akce Ignis Brunensis, která do jihomoravské metropole láká tisíce návštěvníků, sází na barevná představení pyrotechnických týmů i synchronizovaných dronů, kterých letos na oblohu vzlétne dvě stě padesát. Akce připomene dvacáté výročí vstupu Česka do Evropské unie a vyjádří poctu zesnulému zakladateli festivalu.

Představí se týmy ze střední Evropy

Na letošním soutěžním festivalu ohňostrojů své umění předvedou pyrotechnické týmy z Rakouska a Německa. Přidá se také český a slovenský tým, které se na soutěžní vystoupení spojí v jeden česko-slovenský a o vítězství budou bojovat společně.

Soutěžní ohňostroje na přehradě tak budou jen tři, protože čtvrtý vytvořili čeští i zahraniční tvůrci jako poctu spoluzakladateli ohňostrojné show Ivanu Martinkovi, který v loňském roce zemřel.

Festival se koná již déle než čtvrt století. „První soutěžní ohňostroj připravuje německý tým, druhý česko-slovenský a třetí rakouský. Zatím se na festivalu v jihomoravské metropoli v minulosti představil pouze ten rakouský,“ poznamenal jeden z organizátorů akce Ondřej Morávek.

Ohňostroje, hudba i drony

Letošní festival ohňostrojů začne 1. června v jižní části Brna, konkrétně v areálu Hněvkovského, kde bude tečkou za dětským dnem. Následovat budou čtyři ohňostroje na Brněnské přehradě. Ty se uskuteční osmého, dvanáctého, patnáctého a devatenáctého června, tedy v soboty a středy. 

Ohňostroje začínají ve v půl jedenácté večer a před sobotními ohňostroji se ve v deset hodin večer navíc uskuteční také dronové show. Poprvé drony nad přehradu vzlétly před čtyřmi lety. „Začínali jsme se stovkou dronů, pak jsme přidali na dvě stě a letos už jich bude dvě stě padesát, uvedl organizátor David Zaorálek. Bude se jednat o český rekord.

První show má název Jsme Evropa a má diváky provést po nejkrásnějších místech Evropy. Smyslem druhé show s názvem Voda je život je ukázat, jak od první kapky vznikaly díky vodě různé organismy.

Brno chrání přírodu i každoroční ohňostroje. Nesmysl, bouří se opozice

Brno v příštích dvou letech podpoří dalším 1,4 milionu korun konání festivalů ohňostrojů Ignis Brunensis. Zvýšení dotace na svém posledním jednání schválili zastupitelé města. Rozhodnutí zkritizovala opozice. Vedení města totiž navrhuje zastavit...

Cestujte hromadnou dopravou, vyzývají pořadatelé

Mezinárodní soutěž mohou lidé pozorovat zdarma z výhledových ploch na plážích a okolí Brněnské přehrady. Hudbu k představením bude vysílat Rádio Krokodýl. Lidé tak mohou show pozorovat zpovzdálí a hudební doprovod si k vizuální podívané pustit například z telefonu.

Pro návštěvníky bude zajišťovat dopravu brněnský dopravní podnik a mimo Brno i společnost Kordis. Zejména v sobotu, kdy je návštěvnost přehrady nejsilnější, doporučují organizátoři použít veřejnou dopravu. Dopravci zajistí noční vlakové i autobusové spojení do okolních měst, například Tišnova či Kuřimi.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ignis Brunensis

Štítky ohňostroje, drony, festival, soutěž, Ignis Brunensis, Prýgl, Brněnská přehrada, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně opět odpálí ohňostroje. Festival letos připomene dvacáté výročí vstupu Česka do Evropské unie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.