Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně vznikla inscenace o dvou princích, kteří v sobě najdou zalíbení. Nabádá k toleranci

V brněnském Divadle Polárka vznikla inscenace o dvou princích, kteří v sobě najdou zalíbení. Je určená dětem od pěti let a jejich rodičům. Vychází z knihy Princ & Princ nizozemských autorek Lindy de Haanové a Stern Nijlandové. Ukazuje jiný vztahový a rodinný model, než je ten většinový, a nabádá k toleranci.

Princové se do sebe zakoukají, ale inscenace to nijak netematizuje

Divadlo Polárka v aktuální sezoně otevírá témata spojená s přijetím sebe sama. V inscenaci Princ & Princ jde o otázku rozmanitosti. Divadelníci chtějí ukázat, že každý člověk je originál a potřebuje pro svůj život něco nebo někoho jiného. Zároveň však každý potřebuje respektující společnost bez předsudků.

„Pohádky nás formují od útlého věku. Děti skrze ně poznávají nástrahy světa, ale také zjišťují, jaké role mohou v dospělosti zaujímat a co se od nich očekává. Proto považujeme za důležité zařadit do repertoáru inscenaci, která nabídne pohádku, ve které se do sebe ‘zakoukají’ dva princové, ale přitom tuto zkušenost nijak netematizuje. Nijak se nad tím nepozastavuje," uvedl v tiskové zprávě umělecký šéf Jiří Hajdyla.

Mám v životě štěstí, říká Jan Kolařík, který září v seriálu Dobré ráno, Brno!

Jan Kolařík je šestapadesátiletý herec Divadla Husa na provázku, kde hraje už pětatřicátou sezónu, načetl audioknihu příběhů z pera anonymní brněnské party KKRD Boys a od roku 1994 vysílá na Rádiu Krokodýl, kvůli čemuž vstává každý den v pět...

„Zastoupením různých podob vztahů a identit v pohádkových příbězích vedeme děti k respektu k druhým“

„Zastoupením různých podob vztahů a identit v pohádkových příbězích vedeme děti k respektu k druhým a k lepšímu pojmenování vlastních potřeb. Výběr titulu vycházel z faktu, že na poli scénického umění pro děti nemají menšiny prakticky žádné zastoupení, na rozdíl od audiovizuální tvorby či literatury,” doplnila dramaturgyně Jana Startsev.

Výtvarné řešení Davida Severy odkazuje na svět počítačových her. Digitální svět umožňuje nastavit vlastní pravidla a stát se téměř kýmkoliv, je to tedy bezpečný prostor pro hravost a fantazii.

Inscenace vzniká ve spolupráci s Marcelou Poláčkovou z organizace Konsent, psycholožkou, metodičkou v oblasti sexuálního a genderově podmíněného násilí. „Témata sexuální výchovy by pro rodiče neměly být tabu, a to nejen v případě zvídavých dětských dotazů. Už odmalička lze s dětmi otevírat témata, jako jsou tělesná integrita a hranice, respekt, lidská rozmanitost, sexualita, identita, tělo a zdravý vztah k němu, komunikace, intimita, láska, vztahy… Otevřenou komunikaci úměrnou věku ostatně doporučuje i Světová zdravotnická organizace," vysvětlila Poláčková.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo Divadlo Polárka

Štítky divadlo, Polárka, menšiny, LGBT, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anna Lavrova

To jsem zvědav, která partaj podpořila dotace tomuto divadlu Polárka. Před volbami to potřebuji vědět.

Sobota, 13. dubna 2024, 20:01Odpovědět

V Brně vznikla inscenace o dvou princích, kteří v sobě najdou zalíbení. Nabádá k toleranci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.