Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bolek Polívka představuje novou autorskou inscenaci. Je to groteskní životopis, popisuje

Principál Divadla Bolka Polívky se v nové autorské inscenaci Sága s humorem i trochou nostalgie ohlíží za svou životní cestou a vrací se k rodinným kořenům. Páteční premiéra zahájí provoz divadla v nových prostorách Bílého domu na Žerotínově náměstí. „Je to takový groteskní životopis, vychází z opravdových příhod, rodinných historek i rodinných skutečností," řekl dnes principál novinářům.

Polívka Ságu napsal, režíruje ji a ztvární sám sebe v různém věku, ale také třeba své rodiče. Vrací se i k některým svým rolím, třeba k postavám, které ztvárnil v Huse na provázku. „Ne že bych je přehrával, jsou to spíš náznaky, je tam i jakási závěrečná inventura," popsal hru Polívka.

Podtitul inscenace zní Vizovský zázrak, odkazuje tak na Polívkovy rodné Vizovice na Zlínsku. „Moji přátelé, ochotníci z Vizovic, mi kdysi dávno s hrdostí oznamovali, že chystají nové představení, které se bude jmenovat Vizovický zázrak. Zažertoval jsem: 'To je o mně?' Teď se mi ten název hodí," řekl Polívka.

VIDEO: Bolek Polívka představil nové prostory svého divadla v brněnském Bílém domě

Bolek Polívka dnes jako principál svého divadla pozval novináře na prohlídku prostor, do kterých se Divadlo Bolka Polívky začátkem dubna přestěhuje. Představil jim novou podobu Sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě. Sál dostal nový kabát a už 11....

O konkrétní podobě inscenace nechce Polívka zatím příliš mluvit, popsal ji jako „obklopené sólo". „Přinejmenším až do prvního uvedení, ale i co nejdéle poté, bychom rádi další podrobnosti udrželi v tajnosti, abychom nepřipravili diváky o překvapení," uvedl Polívka. Nejbližší uvedení Ságy jsou vyprodaná. O představení je velký zájem, řekla ředitelka divadla Kateřina Komárková.

Klauni podle dramaturga Vladimíra Procházky dovedou umělecky pronikat do „komických hrůz života". „Čechov na to potřebuje celé drama, Bolkovi Polívkovi stačí ruce, nohy, trup a především hlava nadaná vidět celý svět v kapce poetického humoru," řekl Vladimír Procházka.

V Bílém domě našlo divadlo útočiště poté, co pochybnosti o statice střechy uzavřely sál na Jakubském náměstí. Ze stejných důvodů muselo přerušit činnost také kino Scala, které usilovalo o stejný náhradní prostor. Město ale v Bílém domě dalo přednost Polívkovi a jeho divadlu.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Konečný

Štítky divadlo, Polívka, Divadlo Bolka Polívky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolek Polívka představuje novou autorskou inscenaci. Je to groteskní životopis, popisuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.