Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Archeologové v Brně při dohledu na staveništi objevili nedoložené středověké osídlení

Středověké i novověké osídlení, o jehož existenci zatím neměli žádné doklady, objevili odborníci ze společnosti Archaia Brno při průzkumu na rohu Škrobárenské a Masné ulice v brněnských Černovicích.

Archeologové původně na staveništi plánovali provádět pouze dohled, což znamená, že se odborník na stavbě jen podle potřeby zastaví a zkontroluje zemní práce. „Staveniště se nachází v blízkosti starého toku Svitavy a po započetí výkopů bylo hned jasné, že celá plocha původně ležela v nivě řeky a zdejší terén je tvořen náplavami. Z mapových ani historických pramenů jsme zde žádné osídlení neočekávali a předpokládat se daly pouze nálezy přinesené zde řekou,“ uvedl  Miroslav Dejmal z Archaia Brno.

Při jedné z kontrol si ale archeolog všiml pod náplavami přibližně v dvoumetrové hloubce středověkých sídlištních vrstev. Namísto dohledu se tedy archeologové pustili do obvyklého výzkumu.

Mezi dvěma vrstvami náplav, novověkou a středověkou, se jim podařilo najít doklady intenzivního osídlení ze druhé poloviny 14. století a první poloviny 15. století. „Kromě většího počtu kůlových jamek a drobných výkopů. dokládajících zdejší osídlení, se podařilo zachytit i relikt patrně dřevěného domu, na který navazovala cesta vedoucí severním směrem. Podařilo se také zachytit kvalitně postavený kamenný kanálek vedoucí z plytké jámy směrem k řece. Snad se jednalo o nějakou výrobní činnost,“ uvedl archeolog.

Odborníci našli také kůly, které původně zpevňovaly břeh a pomocí dendrochronologické analýzy určili jejich stáří právě do první poloviny 15. století. Vzhledem k malé ploše odkryté plochy se o osídlení v místech Masné a Škrobárenské ulice nepodařilo zjistit víc. Osídlení mohlo patřit k Černovicím i ke Komárovu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky archeologie, vykopávka, nález, osídlení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové v Brně při dohledu na staveništi objevili nedoložené středověké osídlení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.