Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Archeologové pod zámeckým zahradnictvím v Lednici objevili pravěké osídlení

Pozůstatky zbořené části vesnice Lednice i její středověké předchůdkyně a stopy pravěkého osídlení odhalili archeologové ze společnosti Archaia Brno při sondách v zámeckém zahradnictví lednického zámku. Sondy předcházely připravované obnově a rekonstrukci některých částí zámeckého zahradnictví a parku.

„Je obecně známo, že část dnešních zámeckých zahrad i samotné zahradnictví se nachází na místech zbořené části Lednice. Většinu zástavby a pozemků bývalé Dlouhé ulice kníže Jan Josef II. z Lichtenštejnu vykoupil v roce 1882 od tehdejších majitelů a nechal zde rozšířit zahrady zámku a na jihovýchodním konci vybudovat nové zámecké zahradnictví,“ řekl vedoucí průzkumu Miroslav Dejmal.

Městečko i s hospodářským ruchem bylo podle názoru tehdejšího majitele panství příliš blízko k zámku, zboření jeho části mu umožnilo podstatně rozšířit zahrady. Podobný postup nebyl příliš obvyklý, jádro původní vesnice totiž zmizelo za jediný rok. Archeologové při šesti sondách zjišťovali, zda se pod současným terénem zachovaly i zbytky starší zástavby.

„Podařilo se nám nalézt jak patrně zbytky starších skleníků či pařenišť, tak relikty zástavby vesnice z období novověku a pozdního středověku. Překvapením byl nález pece z druhé poloviny třináctého století, která nám poněkud překvapivě dokládá, že tehdejší vesnice zasahovala i tak daleko východním směrem od předpokládaného centra poblíž pozdějšího zámku,“ doplnil archeolog.

Jedna ze sond přinesla i nálezy z pravěku, konkrétně z doby bronzové. Doklady poměrně různorodého osídlení během staletí našli odborníci hned pod současným povrchem. Z informací, které přinesly zjišťovací sondy, budou vycházet projektanti při plánování prací i archeologové při případném plošném průzkumu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Lednice

Štítky archeologie, nález, Lednice, Archaia Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové pod zámeckým zahradnictvím v Lednici objevili pravěké osídlení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.