Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tradiční malování kraslic je jako časově náročné omalovánky, říká malérečka

Žena z Břeclavska se věnuje tvoření kraslic tradičním postupem, který se naučila už jako dítě od své maminky. Tvoří pestrobarevná vejce, denně se činnosti věnuje přibližně dvě hodiny. Za rok takto ozdobí několik tisíc slepičích, kachních, husích i pštrosích vajec.

Několik hodin zabere zdobení jedné kraslice tradiční metodou gravírování, které se na Břeclavsku říká résování. Malérečka Markéta Šplíchalová vezme při malování kraslici do ruky nejméně desetkrát, spíš ale dvacetkrát. „Je to jako pracovat s omalovánkami, které si ale nejprve sami vytvoříte,“ řekla malérečka z Borkovan na Břeclavsku.

Tradičním postupem, který se naučila už jako dítě od své maminky, tvoří pestrobarevné kraslice. Nejprve se vyfouknuté vejce natře barvou, do ní se potom vyškrabou tradiční motivy. „Většina inspirace pochází z přírody. Dívám se kolem sebe a tyto motivy potom používám,“ poznamenala Šplíchalová .

Vyškrabaný motiv potom vybarvuje jako zmiňované omalovánky, každý kvítek jinou barvou, používá jich až deset. „Je to zdlouhavé, i proto dnes nepoužíváme vařená vejce, ale ta vyfouknutá, která jsou trvanlivější,“ doplnila.

Denně se vytváření kraslic věnuje přibližně dvě hodiny, maluje a vyškrabuje ale celý rok, ne jen před Velikonoci. Za rok takto ozdobí několik tisíc slepičích, kachních, husích i pštrosích vajec. Její výtvory pak rodinná známá prodává na trzích. „Moc se nezajímám o to, co se s kraslicemi potom děje. Mě baví ten proces tvorby, to je můj koníček. Stát někde u stánku a prodávat by mě nebavilo,“ konstatovala malérečka, která pestrobarevné kraslice vytváří už třicet let.

Tradiční postup se od ní naučila i její třiadvacetiletá dcera, která se ale v současnosti věnuje studiu a na výrobu kraslic jí nezbývá čas.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky folklor, Velikonoce, vejce, malování, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční malování kraslic je jako časově náročné omalovánky, říká malérečka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.