Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Druhoválečné vojáky připomene lipová alej. Stromy ponesou také jména jihomoravských výsadkářů

Na památku československých parašutistů ze druhé světové války vyroste na Vysočině lipová alej, připomene také osudy čtyř rodáků z jihomoravské Břeclavi. Tři z nic v odboji ztratili život, konce války se dožil pouze jeden. Město také plánuje umístit na rodné domy mužů informační tabulky přibližující jejich osudy.

Připomínka válečných hrdinů

Památku československých vojenských parašutistů, které exilová vláda z Velké Británie vyslala k plnění svěřených úkolů na území protektorátu, bude připomínat lipová alej čítající přes stovku stromů.

Stromořadí vyroste v malé obci u Třebíče, čtyři lípy srdčité ale ponesou jména břeclavských rodáků. Františka Pavelku, Františka Kobzíka a Ludvíka Cupala stála odbojová činnost život, konce války se dožil pouze Josef Černota.

„Za myšlenkou vytvořit neobvyklý památník československým parašutistům stojí spolek Veterans – Váleční veteráni České republiky. Ten sdružuje bývalé a současné veterány, účastníky zahraničních vojenských misí po roce 1989,“ uvedl břeclavský starosta Svatopluk Pěček (ANO) na sociální síti Facebook.

Příběhy jednotlivých výsadkářů

Alej vyroste v blízkosti malé obce Střížov. Každý ze stromů ponese jméno jednoho z parašutistů. Patronát nad těmi, které budou věnované břeclavským výsadkářům, převzalo vedení města. „Spolku přispěje částkou deset tisíc korun na jeden strom. Za něj veteráni strom nejen pořídí a zasadí, ale také zaplatí náklady spojené s jeho budoucí údržbou. Bude potřebná zálivka, sekání okolního porostu, tvarování stromu a další,“ doplnil Pěček.

Stromy budou také opatřeny informačními popisky, na kterých budou uvedeny údaje o jednotlivých osobnostech a doprovodí je znak města. Posledním prvkem bude QR kód odkazující na webové stránky, kde budou uvedena veškerá dostupná fakta, a další okolnosti ze života jednotlivých parašutistů.

Sázení stromů pro parašutisty z první, druhé a částečně třetí vlny výsadků je v plánu na první dubnovou sobotu. Stromořadí doplní také kamenný monolit a informační deska s doplňujícím textem. „Dalším počinem spolku veteránů by pak mělo být umístění informačních tabulek na rodných domech parašutistů přímo v Břeclavi,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhoválečné vojáky připomene lipová alej na jihu Čech. Stromy ponesou také jména jihomoravských výsadkářů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.