Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Brněnský Bronx roztancovali lidé v maskách. V průvodu poprvé došli až do centra

V brněnském Bronxu bylo odpoledne veselo. Tamější ulice rozzářil masopustní průvod plný masek. Okolím bývalé Káznice se rozléhala cimbálka a dětský smích. Maškary kolemjdoucím nabízely štamprle s alkoholem i drobné pochutiny. Průvod letos poprvé zamířil až do centra města.

Poprvé v centru města

Masopustní průvod se do ulic brněnského Bronxu, jak se lidově označuje území okolo Zábrdovic, vrátil již počtvrté.  Letos poprvé vyšel mimo zmíněnou oblast a lidé v maskách zamířili do samotného centra jihomoravské metropole.

„Trasu jsme naplánovali od parčíku Pod platany naproti Káznice. Průvod půjde již tradičně z Bratislavské ulice po ulici Cejl, letos jsme ale zamířili také do centra přes Malinovského náměstí, náměstí Svobody a Zelný trh,“ popsala manažerka Káznice Kamila Pírková.

Hudba, tanec i pochutiny

Organizátoři pro návštěvníky připravili vystoupení divadelních a tanečních souborů. Součástí programu bylo také pochování basy a koncert cimbálovky

Lidé v maskách kolemjdoucím nabízeli domácí lihoviny a drobné občerstvení. Na závěr se uskutečnilo také vyhlášením tomboly, kterou maškary prodávaly před začátkem masopustního průvodu i v jeho průběhu.

Průvod již tradičně zahájil starosta městské části Brno-Sever Martin Maleček (Hnutí SOL) a uvedl, že se letos do průvodu v brněnském Bronxu přidalo nejvíce lidí v historii. 

Z věznice umělecké centrum

Průvod se letos koná počtvrté. Předchozích ročníků se účastnilo okolo tří set lidí. Celá událost vznikla jako součást projektu Káznice žije!, který usiluje o přebudování původní věznice na umělecké centrum.

Původně čtyřkřídlá stavba mezi ulicemi Cejl, Soudní a Bratislavská je v současnosti začleněná do okolní zástavby, v době vzniku ovšem stála v místech, kde končily poslední domy předměstí.

Věznice byla zřízena dvorským dekretem v roce 1770, po skončení druhé světové války v prostorách káznice probíhaly popravy retribučních vězňů. K původním účelům místo používali i komunisté až do roku 1956, věznili zde odpůrce režimu nebo účastníky třetího odboje.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky masopust, fašank, masky, koncert, divadlo, Cejl, Bronx, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnský Bronx roztancovali lidé v maskách. V průvodu poprvé došli až do centra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.