Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně se koná výstava unikátních motorek. Nejstarší je z roku 1916

Výstava Technického muzea v Brně nazvaná Ariel v českých zemích představuje návštěvníkům 44 unikátních motocyklů. Na většině z nich dokonce majitelé v létě jezdí. Nejstarší motorka, kterou lze v expozici spatřit, je z roku 1916 a byla dovezena z Anglie.

Nejstarší motocykl na výstavě byl vyroben v roce 1916

Technické muzeum Brno včera otevřelo novou výstavu s názvem Ariel v českých zemích. Návštěvníci si až do 31. března mohou na ploše šesti set metrů čtverečních prohlédnout nejen 44 motocyklů, ale i jejich motory, součástky, poháry či dobové prospekty a fotografie. Nejzajímavějším a zároveň nejstarším kouskem v expozici je pak ARIEL 700 SV model 5-6 HP. „Je to jeden z počáteční výroby motocyklů této značky v Anglii. Také byl z Anglie dovezen, ale v současnosti ho vlastní majitel z Brna,“ řekla pro Brněnskou Drbnu kurátorka výstavy Sylvie Zouharová Dyková.

Motocykly na výstavě jsou zapůjčené od soukromých majitelů a převážná většina z nich je stále pojízdná. „Většina majitelů na vystavovaných motocyklech ještě jezdí, proto je výstava jen na krátkou dobu, protože pak budou majitelé své stroje chystat na letní sezónu,“ uvedla Zouharová Dyková.

Takto velká výstava motocyklů Ariel se koná poprvé

Expozice v Technickém muzeu Brno vznikla díky spolupráci s českým Ariel klubem, který byl založen v roce 2003. „Výstava je rozhodně unikátní, protože podle našich informací takhle velká výstava motocyklů značky Ariel nebyla uspořádána jak u nás, tak i v zahraničí,“ dodala Zouharová Dyková.

Značka Ariel také letos slaví 100 let od prvního doloženého prodeje motocyklu Ariel v českých zemích, a to konkrétně ve Varnsdorfu. V roce 1926 pak pražská firma Štěpař, Hanák a spol. získala generální zastoupení této značky a začala motocykly Ariel propagovat a prodávat v Československu. Začátkem třicátých let minulého století, kdy české motocykly Jawa teprve startovaly, byla Ariel jednou z nejprodávanějších značek motocyklů v Československu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Řezáčová, Technické muzeum v Brně

Štítky výstava, Ariel, motocykl, Technické muzeum Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se koná výstava unikátních motorek. Nejstarší je z roku 1916  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.