Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno čeká netradiční koncert. Bubeníci využijí plechovky, brzdové kotouče i květináče

Posluchače brněnské filharmonie čeká netradiční zážitek. Sóla se ujmou nástroje, které obvykle bývají ukryté vzadu za orchestrem. Zajistí tak první koncert svého druhu. Osm bubeníků ke svým tradičním nástrojům přidá také plechovky či květináče.

V Brněnské filharmonii hudebníci nacvičili ojedinělé vystoupení, se kterým se veřejnosti představí již příští středu. „Kromě klasických nástrojů hrajeme například i na velké plechovky, brzdové kotouče, hliněné květináče, železné trubice, struny od kontrabasu nebo třeba pružinu z pendlovek,“ uvedl šéf bicistů Filharmonie Brno Lukáš Krejčí.

Všechny netradiční předměty se podle Krejčího používají pro větší zvukovou barevnost. Chtějí dosáhnout toho, aby sálem nezněly jen zvuky ušlechtilé, ale i syrové a zajímavé, které lidé z koncertních síní neznají.

Hudebníci využijí například brzdové kotouče. FOTO: Filharmonie Brno

V úvodní skladbě večera se představí postupně všech osm bicistů. V hledišti hudebníci rozmístí sestavu bicích nástrojů, kolem které se všichni vystřídají. Díky nahraným smyčkám vytvoří před závěrečnou improvizací hutný zvuk. Výsledkem je meditativní až hypnotický charakter díla.

Následně v netradičním podání zazní ještě další tři skladby. Sálem se rozezní rytmy západní Afriky za doprovodu xylofonu, klidné tóny bubnů i divoké indonéské tance.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filharmonie Brno

Štítky Filharmonie Brno, bubny, koncert, Brno

Brno čeká netradiční koncert. Bubeníci využijí plechovky, brzdové kotouče i květináče  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.