Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně vzniklo představení Cabaret Janáček. Má být poctou skladateli

Netradiční poctu Leoši Janáčkovi připravil brněnský art hub Tamuza a Cabaret des Pechés. Tvůrci chtějí v kabaretní show nazvané Cabaret Janáček přiblížit život a dílo slavného skladatele turistům, kteří hledají jeho odkaz, i místním. Premiéru bude mít 18. ledna v Cabaretu des Pechés na Dominikánském náměstí. Show s cílem přiblížit Janáčkovo Brno je představením v operní kvalitě, ale s neoperním přístupem, řekl umělecký šéf Tamuzy Tomáš Tlučhoř.

„V brněnské kulturní nabídce chyběla hudební show na téma Janáčkovo Brno“

Hudební show pracuje s lehkostí a vtipem a představí klíčové momenty Janáčkova života. „V brněnské kulturní nabídce chyběla hudební show na téma Janáčkovo Brno. Chtěli jsme udělat představení, které bude přístupné každému, a pracovali jsme hodně s nonverbální formou, proto postavu Janáčka ztvárňují mimové," řekl Tlučhoř. Díky zapojení mimů se představení žánrově nejvíce blíží klauniádě.

Představení divákům nabídne scény od Janáčkových studií v klášteře na Starém Brně až po divoké vztahy se ženami. Hudební výběr měl na starosti Tomáš Krejčí, který také hudbu s devíti operními zpěváky nastudoval. V roli skladatele se divákům představí Ondřej Klíč, Miroslav Sýkora a Tomáš Žilinský, s nimi se na pódiu objeví zpěváci z Národního divadla Brno či Divadla na Orlí. Zpěváky bude doprovázet klavírista. Lidé se mohou těšit na úryvky z Lišky Bystroušky či z Výletů páně Broučkovy.

Představení se bude hrát v Cabaretu des Pechés v paláci Jalta

Scénář napsala režisérka představení Hana Mikolášková, která je známá svými hudebními projekty jako například operní inscenací pro děti Hurvínek prodává nevěstu. „Chtěla jsem ve velké rychlosti zmapovat Janáčkův život, od dětství v klášteře na Mendlově náměstí po sochu naproti Janáčkovu divadlu," uvedla Mikolášková. Kabaretní prostředí podle ní pomohlo vytvořit koláž ze života skladatele. „Kabaret pracuje se zkratkou. Díky tomu se nám podařilo obsáhnout tolik aspektů z Janáčkova života," dodala Mikolášková.

Zhruba hodinové představení se bude pravidelně hrát v Cabaretu des Pechés v paláci Jalta na Dominikánském náměstí od 17:00. Podle rezervačního systému je premiéra vyprodaná, na další nejbližší termíny ještě několik vstupenek zbývá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Šmach/Cabaret des Pechés

Štítky zábava, hudba, divadlo, kabaret, Janáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vzniklo představení Cabaret Janáček. Má být poctou skladateli  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.