Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nad Brnem znovu září Grand Prix. Ikonický nápis se vrátil na střechu bývalé kavárny

Brněnská vyhlídková kavárna, z níž lidé kdysi sledovali závody motorek, desítky let zela prázdnotou. Stejně tak se z budovy před třiceti lety ztratil ikonický svítící nápis Grand Prix. Nyní se pro autentický vzhled na střechu panelového domu v Kohoutovicích historický prvek vrátil, prostory si pronajmou zájemci na soukromé oslavy.

Loni pracovníci obnovili na střeše bývalé kavárny ikonický nápis Grand prix směrem na západ, tedy do Kohoutovic. V prosinci ale dělníci dominantu na horizontu Brna osadili světleným prvkem také na východní straně, červené paprsky už tedy můžou zahlédnout také lidé z centra města. 

„Konečně se podařilo vrátit i druhý nápis a původní vzhled je tak kompletní. Snažili jsme se přitom o přesnou kopii původní světelné dominanty. Samozřejmě nechceme, aby diody vytvářely světelný smog, proto budou svítit jen v určitou denní dobu,“ uvedl starosta městské části Brno-Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL).

Střecha panelového domu tedy svítí jen v noci. Zpravidla září od setmění maximálně do dvaadvacáté hodiny, aby osvětlení nerušilo noční klid v okolí. Každý z panelů prosvětluje přes sto čtyřicet červených LED diodových modulů.

Návrat k červené

V historii se barva záře na vysoké budově v jihomoravské metropoli měnila. Červený nápis byl později změněn na modrý, až ho následně pracovníci zcela odstranili. Volba červené barvy odkazuje na několik příběhů. „Jeden například říká, že minulý režim prostě vždy tíhnul k symbolické červené barvě,“ uvedl místostarosta městské části Brno-Kohoutovice Ondřej Švéda (KDU-ČSL). Další legenda praví, že se tvůrci inspirovali logem Coca-cola.

„Když jsem byl malý, tak jsem byl na hlídání u babičky. Babička mě v noci nachytala, jak místo spaní, fascinovaně koukám na nápis Grand Prix vyčuhující ze tmy a mlhy. Nyní mám možnost si toto ze stejného místa připomenout,“ ocenil na Facebooku Lukáš Matějů

Prostory v posledním patře paneláku, z nichž lidé až do osmdesátých let minulého století sledovali motorky na původním závodním okruhu, slouží jako multifunkční místnost pro tamní obyvatele. Lidé si místnost mohou pronajmout také na soukromé večírky, oslavy či svatby.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno-Kohoutovice

Štítky Brno, Grand prix, kavárna, nápis

Nad Brnem znovu září Grand Prix. Ikonický nápis se vrátil na střechu bývalé kavárny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.