Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum v Brně slaví 150 let. Na výroční výstavě lidé uvidí sklo, keramiku a rozbijí porcelánový talíř

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně letos slaví velké výročí. Od jeho otevření uplynulo už 150 let. K narozeninám si zařízení nadělilo výstavu, ve které zájemci uvidí české autorské sklo, keramiku a porcelán. Na expozici, která putovala z Milána přes Prahu až do Brna, si prohlédnou dvojnásobek exponátů, jeden z nich dokonce můžou na místě rozbít.

Oslav 150. jubilea se v Moravské galerii chopili ve velkém. Na výstavu s názvem Made by Fire zvou umělci z tuzemska, kteří se věnují výrobě skla, porcelánu a keramiky. Designová díla přijela z italského Milána, kde zažila premiéru, poté se podívala na festival festival Designblok na Pražském hradě.

Nyní událost vrcholí právě v Moravské galerii s dvojnásobkem uměleckých kousků na dvakrát větší ploše. „Výstava nabídne spoustu novinek a prvků speciálně vyrobených pro Brno a je bezpochyby zásadní akcí českého designu 21. století,“ okomentovala ředitelka festivalu Designblok Jana Zielinski.

Pulzující srdce a roztříštěné talířky

Milovníci kultury v muzeu uvidí například pulzující srdce českého skla nebo obrazárnu s pohyblivými výjevy z historie a zákulisí tohoto průmyslu. Prozkoumají také interaktivní instalaci Štěstí od Julie Šiškové Felixové, jež odkazuje na ekologické dopady výroby porcelánu. Ta ročně vyprodukuje přibližně 350 tun střepů, které zatím neumí fabriky recyklovat. „Návštěvník si vybere, zda porcelánový talířek vymrští do zdi, nebo si ho vezme domů jako suvenýr. Hravou formou se tak ptáme na otázku, zda nenastal čas systém přenastavit,“ vysvětlila kurátorka výstavy Eva Slunečková.

Nová stálá expozice s názvem Prvních třicet ve Votivním sále ukazuje začátky muzea a důležité milníky v prvních třech dekádách jeho existence. Vše doplňuje intervence Příběh v otevřeném depozitáři porcelánu a keramiky.

Ekologický Démonek

Moravské průmyslové muzeum vzniklo v roce 1873. Za uplynulá léta se stalo centrem rozvoje průmyslového designu na Moravě a předním muzeem Rakouské monarchie. Nyní patří mezi deset nejstarších zařízení svého druhu na světě.

K výročí si instituce nadělila nového maskota. Je jím Démonek od Kryštofa Kintery, jenž je menší verzí Démona růstu, kterého lidé znají z dvorany budovy. „Dětem klade všetečné otázky na téma životního prostředí a udržitelnosti, nabádá je k alotriím a prostupuje edukačního programy, které si připravilo lektorské oddělení galerie,“ uzavřel ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravská galerie v Brně

Štítky Brno, kultura, Moravská galerie, Uměleckoprůmyslové muzeum, výstava, design, porcelán, sklo, umělci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Brně slaví 150 let. Na výroční výstavě lidé uvidí sklo, keramiku a rozbijí porcelánový talíř  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.