Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Česká premiéra Noční krajiny. Jak se vyrovnat se záhadným dědictvím?

PR článek

Národní divadlo Brno uvede v české premiéře Noční krajinu. Novinku z pera světově proslulé hvězdy německé dramatiky. Hry Mariuse von Mayenburga patří k tomu nejprovokativnějšímu, co současné divadlo nabízí.

Sourozenci Nikola a Filip se setkávají v domě svého otce, který zemřel. Je čas vyklidit domácnost a rozdělit si majetek. Nic nenaznačuje tomu, že by mezi harampádím bylo něco cenného. Až do té doby, kdy na půdě objeví realistickou malbu kostelíka na pozadí letního nebe. Kde se tu obraz vzal? Je autorem malby otec, o jehož tajném koníčku nikdo nevěděl, nebo učinil výhodný nákup a zapomněl o něm říct svým potomkům? Filipova manželka však na zaprášeném plátně objeví podpis A. Hiller. Nebo je to snad A. Hitler?

Tajemný obraz rozpoutá soukromé peklo plné otázek a pochybností. Jak se obraz největšího masového vraha objevil u nich doma, a je vůbec pravý? Je etické něco takového vůbec vlastnit? Jakou cenu by takový obraz měl a co by si za něj mohli pořídit? Rodina se proto rozhodne předložit obraz k odborné analýze a odhadu ceny. Část rodiny vidí v obraze snadnou cestu k výdělku a je překvapena, jak vysokou sumu jsou ochotní sběratelé za obraz nabídnout. Proto se neštítí přihazovat důkazy o údajné spolupráci s předními pohlaváry nacistické říše a udělá vše pro to, aby kupce přesvědčila, že obraz je pravý.

Naopak část rodiny vidí v obraze to, co je. Ne příliš hodnotnou kresbu od málo známého malíře ze začátku 20. století a rozhodně je proti tomu, aby se někdo obohatil na jméně odporného diktátora.

Marius von Mayenburg (*1972) patří k nejproslulejším německým dramatikům dneška. Je známý svou politickou angažovaností a provokativními texty, v nichž odhaluje skryté problémy a patologie západní společnosti. Ve své nejnovější hře své pověsti dostál. V okamžiku, kdy musí Západ bránit své hodnoty proti východním agresorům, přichází Mayenburg se hrou o plíživém zlu skrytém v každém z nás a o tom, jak tenká může být hranice mezi civilizovaností a barbarstvím. Hra, která kromě mrazivého společensko-politického poselství zaujme i brilantním konverzačním humorem, navazujícím na to nejlepší z absurdního divadla, bude mít v divadle Reduta v překladu Michala Kotrouše českou premiéru. Režie se chopila Aminata Keita, která v minulých sezonách zaujala např. inscenacemi Molierova Amfitryona nebo nové české hry Feminista. Scénu vytvořil Martin Chocholoušek, kostýmy navrhla Linda Holubová.

Česká premiéra 20. října v divadle Reduta.

Ohodnoť článek

Štítky Brno, divadlo, kultura, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká premiéra Noční krajiny. Jak se vyrovnat se záhadným dědictvím?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.