Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně zazní tóny zapomenutého nástroje. Lidi dřív přiváděl k šílenství

Do hypnotických zvuků se ponoří návštěvníci festivalu Moravský podzim, na kterém uslyší zapomenutý historický nástroj. Ke skleněné harmonice, jejíž jemné tóny dokonce v minulosti způsobovaly šílenství, usedne přední světová hudebnice Christa Schönfeldinger. Ta staré techniky, při kterých se na válce ze skla hraje navlhčenými prsty, vybrousila k nové dokonalosti.

Poprvé se záhadný předmět ukázal světu v 1761, nyní se legendární hudební nástroj dočkal znovu slávu. Americký státník Benjamin Franklin tenkrát ze sady skleněných misek poskládal harmoniku, jejíž zvuk se podobá hraní na okraje skleniček naplněných vodou. Ve své době byla velmi oblíbená, komponovalo pro ni mnoho autorů, mezi kterými byl i Mozart.

„V dobovém tisku se psalo, že dokáže hypnotizovat nebo že její dlouhodobý poslech může způsobit šílenství. Nejspíše se ale jednalo o reklamní triky výrobců,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová, jež pořádá festival Moravský podzim, na kterém se hudební pomůcka znovu blýskne.

Příležitost dostane 12. října v brněnském Besedním domě, kde za skleněný objekt usedne světově uznávaná hudebnice Christa Schönfeldinger, která historické techniky hry za svoji kariéru dovedla k dokonalosti, rozšířila je a obohatila o současnou hudební estetiku. V úpravách také předvádí mnohé žijící skladatele, čímž podněcuje vznik dalších děl pro tento nástroj.

Zapomenutý nástroj i skladatel

Harmonika zazní ve třech skladbách. Na začátku programu stál objev skladby od Antonína Rejchy Rozloučení Johanky z Arku s vlastí. „Po diskuzi s Christou jsme program doplnili barokním skladatelem Johannem Adolphem Hassem a jeho kantátou L´Armonica a také Domenicem Cimarosou, jeho árií De terra amica pro soprán, skleněnou harmoniku a orchestr,“ vyjmenoval dramaturg akce Vítězslav Mikeš.

Kromě pozapomenutého křehkého předmětu koncert odkáže právě na Rejchu, jehož dílu se orchestr hodně věnuje. Večer zahájí jeho Příležitostná kantáta v obnovené premiéře, protože k jejímu objevu došlo teprve nedávno.

Na pódiu se za cembalem ukáže například děkanka Hudební fakulty JAMU v Brně Barbara Maria Willi. Představí se také jako vypravěčka. Sólisty, pěvecké kolegium a Filharmonii Brno povede britský dirigent Jonathan Cohen, který zároveň působí jako umělecký ředitel několika renomovaných souborů a festivalů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filharmonie Brno

Štítky Brno, kultura, Moravský podzim, festival, nástroj, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zazní tóny zapomenutého nástroje. Lidi dřív přiváděl k šílenství  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.