Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jakobín v režii Martina Glasera ožije v Národním divadle Brno

PR článek

Do malebného českého městečka přichází neznámá dvojice z ciziny, a místní obyvatelé sledují jejich příchod s nedůvěrou. Brzy však zjistí, že cizinci jsou jim blíže, než by se mohlo zdát. To je dějový základ osvícenské opery Jakobín od skladatele Antonína Dvořáka, která ožije na jevišti Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Na premiéru Jakobína se můžete těšit v neděli 8. října 2023 od 19:00 v Janáčkově divadle. Díky projektu OperaVision ji mohou sledovat diváci na celém světě.

Hudba hraje v této inscenaci hlavní roli a přináší do života postav dramatické zvraty. Operu Jakobín lze charakterizovat jako hudební dílo, ve kterém hudba dokáže změnit osud všech postav. Skladatel Antonín Dvořák vytvořil tuto operu s ohromnou vášní a nadšením pro hudbu, a to je patrné v každém taktu této opery.

Jednou z klíčových postav v Jakobínovi je starý učitel Benda, milovník hudby s otevřenou myslí i srdcem. To mu přináší mnoho potíží, zároveň ale ukazuje, jak dokáže hudba spojovat.

Operní dílo Jakobín nabízí pohled do života českého městečka v období osvícenství. Malé město je obydlené svéráznými postavami, jako je tvrdohlavá dcera Terinka, která se zamilovala do učitelského mládence Jiříka, nebo nafoukaný purkrabí Filip. Tato různorodá galerie postav dodává opeře Jakobín na autentičnosti a přidává humornou stránku.

Hudební skladatel Antonín Dvořák do opery vložil mnoho půvabných, bohatých melodií, které oslovují posluchačská srdce. Mezi nezapomenutelné okamžiky opery patří slavná scéna školní kantáty, duet "My cizinou jsme bloudili" nebo Juliina ukolébavka. Tyto melodie jsou příkladem Dvořákovy schopnosti vyjádřit prostřednictvím hudby pocity a emoce.

Opera Jakobín je nejen hudebním dílem, ale také poklonou české hudbě a lidem, kteří ji mají nade vše rádi. Je to dílo, které nám připomíná, jak hudba dokáže spojovat lidi a překonávat kulturní rozdíly. V brněnském Národním divadle se Jakobín stává důležitou součástí Roku české hudby, a tím zahajuje sezonu plnou hudebního bohatství a kulturního odkazu. Tato inscenace nabízí divákům možnost ponořit se do světa Dvořákovy hudby a prožít jedinečný operní zážitek.

Dílo režíruje Martin Glaser v hudebním nastudování Jakuba Kleckera. V hlavních rolích se představí David Szendiuch, Roman Hoza, Tadeáš Hoza, Jan Šťáva, Aleš Briscein, Petr Levíček, Pavla Vykopalová, Lucie Kaňková a Eva Esterková. Představení Dvořákova Jakobína bude již pátým živým přenosem Janáčkovy opery Národního divadla Brno v rámci projektu OperaVision.

Pokud hledáte operní představení, které vás emocionálně zasáhne a přenese vás do českého městečka osvícenského období, Jakobín v brněnském Národním divadle je tím pravým. Tato opera dokáže oslovit nejen milovníky klasické hudby, ale i ty, kteří hledají silné lidské příběhy a dojemné melodie. Nechte se unést do světa Jakobína a prožijte operní magii na vlastní kůži.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, kultura, divadlo, Národní divadlo, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakobín v režii Martina Glasera ožije v Národním divadle Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.