Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihomoravští památkáři opraví zchátralé památky. Na hradě Veveří zpřístupní vyhlídkovou terasu

Turisté, kteří v následujících letech zamíří na jih Moravy, se mohou těšit na čtyři nově opravené památky. Kraj se v období příštích čtyř let rozhodl zrekonstruovat například renesanční zámek v Rosicích nebo hrad Veveří. Spolu s obnovou staveb vybuduje na oblíbených místech i nové výstavní expozice.

Státní hrad Veveří, který stojí poblíž Brněnské přehrady už od 13. století, prochází od roku 1989 rozsáhlou obnovou. V následujících letech opraví památkáři na hradě skleníkovou terasu a zpřístupní ji tak návštěvníkům. Pro turisty je nyní uzavřena, kvůli jejímu havarijnímu stavu.

Projekt obnovy památek se týká i kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích, kde pracovníci opraví vnitřní prostory, kostel a rajský dvůr. „Vznikne také infocentrum v jižní zahradě, která bude nově zpřístupněna návštěvníkům. Vznikne také cyklostezka propojující Ivančice a Dolní Kounice," uvedl uvolněný zastupitel pro strategický rozvoj Martin Příborský (ODS). Cyklisté tak dojedou po cyklostezce z Dolních Kounic až do Oslavan a také se  vyhnou frekventované silnici mezi Ivančicemi a Moravskými Bránicemi.

Také zámek v Rosicích nese i po 35 letech obnovy výrazné stopy socialistického hospodaření, chybí zde potřebné zázemí a depozitář. Opravovat budou památkáři fasádu, okna a dveře. V Rosicích vznikne také nová expozice věnovaná odkazu Medy Mládkové a jejího manžela Jana, kteří byli významnými mecenáši české kultury a jsou ve městě  pochovaní.

O novou interaktivní expozici se rozšíří i zámek ve Slavkově. Bude se věnovat bitvě u Slavkova, osobnosti francouzského císaře Napoleona a každodennímu životu vojáků armád, které se napoleonských válek účastnily.

Revitalizace památek bude financovaná z peněz Evropské unie pro Brněnskou metropolitní oblast, z nichž bude na projekty vyčleněno 303 milionů korun. Každý z projektů však bude financovaný i z jiných zdrojů a přesné náklady zatím nejsou známé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky památky, oprava, Jihomoravský kraj, Rosice, hrad Veveří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TO VÁM TEDA TRVALO - MOHOU TO OPRAVOVAT ZEDNÍCI Z UK.

Pondělí, 2. října 2023, 11:09Odpovědět

Miloš Rufer

To si může myslet jenom někdo, ze 4.odboje, že sem přijede někdo z Spojeného království...

Středa, 4. října 2023, 10:23Odpovědět

Jihomoravští památkáři opraví zchátralé památky. Na hradě Veveří zpřístupní vyhlídkovou terasu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.