Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V brněnském Metru lidé tančí už patnáct let. Historie klubu ale sahá až do meziválečných let

Uchu lahodící tóny se z brněnské pasáže Alfa linuly už před druhou světovou válkou, za totality i pár let po ní se ve sklepních prostorách pořádaly diskotéky. Milovníci hudby a tance, kteří nyní klub znají pod názvem Metro Music Bar, letos oslaví patnáct let plných koncertů tuzemských i zahraničních umělců.

Brněnský hudební klub Metro Music Bar, jenž se nachází v srdci jihomoravské metropole, patří v tuzemsku k nejoblíbenějším svého druhu. Do proslulé funkcionalistické stavby se za muzikou vydávají lidé v podstatě od jejích počátků ve 30. letech minulého století. Za tu dobu se z podniku stala legenda, ve které si vytvořilo vzpomínky mnoho generací kulturních nadšenců.

Klub Metro Hall v pasáži Alfa, již navrhl známý architekt Bohuslav Fuchs, se už v roce 1937 odehrávaly jazzové večery. Po válce, když se v tuzemsku dostali k moci komunisté, se z kulturního zařízení stal závodní klub průmyslového podniku. Poté se místo pomalu přehouplo do rytmu disca a sloužilo také jako vinárna. V devadesátkách byla v prostorách podle pamětníků docela divoká, a nakonec krátce i jazzová restaurace.

Všichni jsou vítaní

Od roku 2008 se do sklepa zachovalého domu v centru města sjíždí tvůrci z celého Česka i cizích krajin. Metro převzal rocker Pavel Řehoř a trumpetista Josef Buchta, kteří do baru přinesli atmosféru londýnské podzemní dráhy, kterou vyvolávají například stolky ve tvaru červených telefonních budek. Klíčová je pro provoz především multižánrovost. Stává se proto, že si fanoušci v baru poslechnou svoje oblíbené rockery, o pár dní později při návštěvě paří v hiphopovém kotli nebo se za břicho popadají při vystoupení standupových komiků.

„Na Metru se mi nejvíc líbí, že je tady všechno možné. V deset hodin skáčou zpocení fanoušci na punkovém koncertu a za hodinu už se na stejném parketu ladně vlní tanečnice. Jsou i tací, kterým je tohle trnem v oku, ale jsem rád, že tisíce návštěvníků to kvitují stejně jako my. Metro bylo vždy tančírna,“ okomentoval styl pověstného klubu Řehoř.

Velký večírek

Na podiu vystoupí víc než sto umělců za rok. V uplynulých letech to byly hvězdy domácí i světové scény, jako je například baskytarista Victor Bailey, jenž hrál po boku Lady Gaga, Madonny či Stinga nebo kapela Tito and Tarantula, jejíž písně zazněly ve filmech Quentina Tarantina. Z českých interpretů si v Brně zahrála Aneta Langerová, Dan Bárta, kapela Monkey Business nebo Blue Effect.

„Provozovat hudební klub není jednoduchá disciplína. Zvlášť v obrovské konkurenci, která tu je. Velmi si cením, že jsme uspěli a vydrželi i složitá období,“ dodal Buchta. Narozeniny muzikanti oslaví 20. září velkým dvojkoncertem českého tvůrce 7krát3 a Top Dream Company. Další výroční akce jsou naplánované na celý podzim. Roh ulice Poštovská a Jánská se letos také stane už pošestnácté rezidenčním místěm jazzového a funkového mezinárodního festivalu Groove Brno.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Metro Music Bar

Štítky Brno, kultura, hudba, Metro, bar, klub, historie, jazz, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském Metru lidé tančí už patnáct let. Historie klubu ale sahá až do meziválečných let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.