Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tisíce lidí ve Znojmě pije víno a oslavuje Jana Lucemburského. Vypuklo historické vinobraní

Ve Znojmě včera začalo Znojemské historické vinobraní. Návštěvníci si kromě vína užijí hudební i divadelní vystoupení, nebo historické přehlídky. Vrcholem akce je historický průvod družiny Jana Lucemburského městem, při kterém postavy předvádí inscenaci soudu a další představení.

Novinkou programu je vystoupení provazochodců, kteří přejdou 120 metrů dlouhý prostor mezi kostelem sv. Mikuláše a rotundou sv. Kateřiny. „Něco podobného dokáže jen několik souborů u nás a dobře to zapadá do středověkého konceptu vinobraní. Provazochodci byli totiž součástí středověkých družin,“ řekl pořadatel ze Znojemské besedy Karel Semotam.

Změnilo se také obsazení tradičního historického průvodu, který představuje družinu krále Jana Lucemburského. Dosavadní představitelka Elišky Přemyslovny Šárka Charvátová se letos ujala režie průvodu a v roli královny ji nahradila herečka Marta Dancingerová.

Průvod na vinobraní je nejrozsáhlejší historickou inscenací svého druhu. Účastní se ho téměř pět set postav, ale zapojené jsou i desítky koní, draví ptáci a jiná zvířata. Průvod městem projel včera večer a znovu jej lidé uvidí dnes odpoledne.

Víno teče proudem i v Mikulově

Druhým rokem se znojemská akce koná zároveň s Pálavským vinobraním v Mikulově. Příští rok už by se to ale nemělo opakovat. „My se při plánování řídíme pravidlem, že musí jít o druhý celý víkend v září. V Mikulově pravidelně pořádají vinobraní tak, aby končilo druhou zářijovou neděli,“ vysvětlil Semotam. Podle něj to ale na návštěvnost stejně jako loni velký vliv mít nebude.

Akce každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků. Letos se jedná o devětatřicátý ročník znojemského vinobraní a hlavními hudebními hvězdami jsou Mirai, Aneta Langerová, Queenie, Harafica nebo Bert & friends.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Vinobraní, Znojmo, Historický průvod, Tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bura

Paní Hubáčková, co je to: Tisíce lidí pije? Snad pijí!!!

Neděle, 10. září 2023, 09:08Odpovědět

Tisíce lidí ve Znojmě pije víno a oslavuje Jana Lucemburského. Vypuklo historické vinobraní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.