Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ukrajinské vraky v Brně budí emoce. O válce se musí mluvit, hájí výstavu organizátoři

Vlnu vášní a emocí přinesla do moravské metropole výstava ukrajinských vraků, které kolemjdoucí seznamují s osudy válkou sužované Ukrajiny. Lidé se zvláště na internetu ostře vymezují proti akci. Organizátoři tvrdí, že s negativními hlasy počítali. Naopak si stojí za tím, že konflikt je třeba neustále připomínat.

Rozbitá auta a člun z východoevropské země, která od minulého roku čelí ruské vojenské invazi, jsou k vidění v centru Brna od středy. Výstava je součástí festivalu Štetl Fest, jenž prostřednictvím výstav či akcí připomíná mnohé historické i současné události. Jednou z takových je i přes rok a půl trvající válka na Ukrajině. Následky konfliktu zprostředkovává lidem přímo v ulicích nezisková organizace Paměť národa. Ta umístila objekty na Moravské a takzvané Římské náměstí. 

Krátce po instalaci torz do veřejného prostoru se ale proti iniciativě zvedla vlna kritiky. Zejména na internetu si mnozí diskutéři stěžují na to, že ukrajinské vraky ve městě nemají co dělat. Vadí jim také to, že výstava údajně nabízí výhradně proukrajinský pohled. 

Podle organizátorů se ale daly podobné negativní reakce očekávat, a proto jsou v pohotovosti. V minulosti totiž zničené dopravní prostředky přivezly i do jiných krajských měst, kde je rovněž část společnosti nevítala s otevřenou náručí. Dokonce se objevil i případ vandalismu. 

„Setkáváme se s nepochopením a nebo naopak se srdečnou podporou. Příběhy, které vraky vypráví, jsou od obyčejných lidí, kterým válka ze dne na den převrátila život naruby. Mnohé jejich známé o život dokonce připravila. Proto je důležité o ní stále mluvit, přestože část lidí už může být z informací unavená. Válka si nevybírá a zasahuje všechny lidi napříč společností. To se snažíme výstavou sdělit,“ řekla Drbně Anna Michlová z Paměti národa, jež přehlídku organizuje. 

Zničené „exponáty“ pochází z kyjevského vrakoviště, odkud je historici dovezli jako ukázku toho, co vojenský konflikt přináší. Následně vyhledali majitele vozů a zaznamenali jejich svědectví. „Auta můžou působit staře z toho důvodu, že když vůz v důsledku výbuchu hoří, oheň urychluje korozi daného kovu. V tomto stavu jsou skutečně až od loňského února. K transportu aut máme všechnu potřebnou dokumentaci a jsme připraveni ji prokázat,“ dodala Michlová k festivalu, který končí v neděli.

Vadí vám výstava ukrajinských vraků v ulicích Brna?

Celkem hlasovalo3511 čtenářů

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Výstava, Vraky, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

anketa říká jasně, že PŘES 80% NESOUHLASÍ se STUPIDNÍ výstavou ŠROTU! :-((( také nesouhlasím! bordelu, špíny a všech svinstev je plné brno. nechápu, co má za smysl, vozit sem ještě ty rezavé SRAČ*KY! :-((( (chápu pomoc válčící zemi i lidem), ale ZAPLEVELOVAT město ZBYTEČNOSTMI, pro to pochopení nemám (a ani mít nechci)! :-((( a 80% NESPOKOJENÝCH asi mluví DOST JASNĚ! akorát tím VYTOČÍTE JEŠTĚ VÍC LIDÍ. a asi jen FETKY Z MAGISTRÁTU to nechápou, že... :-(((

Středa, 13. září 2023, 12:03Odpovědět

Marie Glanczová

že naproti vraku stojí bmw s ua značkou to už není vyfoceno

Čtvrtek, 7. září 2023, 10:31Odpovědět

Baron Kocharovski

a co to s tím má jako společného?! :-OOO

Středa, 13. září 2023, 12:04Odpovědět

Dana Helekalová

VADÍ MI TO, JE TO HNUS A DĚS !!!! A TO JE NĚJAKÁ PUTOVNÍ VÝSTAVA???? NEBYLO TO UŽ I V JINÝCH MĚSTECH, TŘEBA V LIBERCI??? A TY VRAKY JSOU STÁLE STEJNÉ??? KDO SE ŽIVÍ TÍM, ŽE PŘEVÁŽÍ VRAKY AUT Z UKRAJINY PO ČESKÝCH MĚSTECH ??? KDO TO PLATÍ ???? A JAK TO PLATÍ ??? ASI DOBŘE, ŽE NĚKDO DĚLÁ TAKOVOU ŠPINAVOST !!!!!!!

Neděle, 3. září 2023, 00:00Odpovědět

Dana Helekalová

Miro, nikdo z nich si nedovolil NEPLNIT ROZKAZY. Natož aby odmítli jít proti našim lidem! A už vůbec ne, že by je proto poslali domů a přivezli "bojechtivější", to už je úplná ptákovina. Naopak nejdřív tady byli ti, kteří vůbec nevěděli, "která bije", tupí, negramotní, necivilizovaní z úplného východu Ruska, kde ještě tehdy civilizace ani nevstoupila.

Sobota, 2. září 2023, 23:25Odpovědět

Baron Kocharovski

rok 1968?! ano, TUPÍ BYLI (i zůstali)! :-((( ale se samopaly, ty KUR*VY, zacházet uměly! :-(((

Středa, 13. září 2023, 12:06Odpovědět

Dana Helekalová

Pamatujete si to tedy hodně špatně. Nejdřív tady byli ti ze sibiřských dálav, kteří až u nás v roce 1968 poprvé viděli, jak funguje elektřina, elektrické osvětlení a stroje na elektřinu. Měli ploché, bezvýrazné obličeje, no chudáci úplně tupí. Byli tady u nás pár týdnů, pak je Rusáci vyměnili za takové kultivovanější. Nikdo z nich si ale nedovolil plnit rozkazy. Zastřeli by je na fleku jejich velitelé. Na Moravě to pak byli po těch mongoloidních nejdříve Poláci, kteří, jak jsme se později dověděli, ani neměli ostré zbraně. Jen jezdili v obrněných transportérech od nikud nikam po Moravě.

Sobota, 2. září 2023, 23:18Odpovědět

Mira Glőckner

Nechcu se zbytečně přít o tom, jaké národnostní složení Sovětů tu bylo prvně, to je úhel pohledu každého z nás. I to o plnění, neplnění rozkazu, protože neexistuje žádná statistika po počtu popravených invazních vojáků a za co. Ale s těmi Poláky je to od vás poněkud úsměvné v kontextu s případem jejich vojáka Stefana Dorna, který v Jičíně v podnapilém stavu naprosto bezdůvodně postřelil několik lidí a dva zastřelil. Přes sliby polské strany, že bude exemplárně potrestán, mu z původního trestu smrti zbylo nakonec 15 let. Nikdy se za svůj čin neomluvil.

Neděle, 3. září 2023, 09:30Odpovědět

Zbyněk Vávra

Osmašedesátníci komoušové a přídržtašky zachovejte klid okupaci podepsal míšunk komoušů slibotechen a zrádců 19 českých mužíků v čele se soudruhem Dubčekem a odmítl jenom jeden Kriegel a nebyl zastřelen ani deportován na Sibiř.

Sobota, 2. září 2023, 16:30Odpovědět

Dana Helekalová

Zbyňku, Kriegel nepodepsal a Rusáci SI NEDOVOLILI MU NĚJAK UBLÍŽIT!!! Naopak ho přivezli k letadlu, kde už byli ostatní z naší tehdejší vlády. Ano, z Moskvy se vrátili všichni. Všichni a současně!!!! Na rozdíl od naší současné vládní garnitury, kdy MUDr. Kašpárek byl zadržen a propuštěn až po zaplacení tučné pokuty. Jinak si nás v roce 1968 vážili i naši vládcové v Rusku, JINAK, NEŽ NAŠI PŘÁTELÉ ZE SPŘÁTELENÝCH ZEMÍCH, KAM JEZDÍ CHLASTAT NAŠE VLÁDNOUCÍ "ELITA" !!!!

Sobota, 2. září 2023, 23:56Odpovědět

Baron Kocharovski

vždyť zbyněk uvádí, že "nepodepsal jen kriegel..." ale to, že se nakonec "nikomu nic nestalo," nemohl nikdo z politiků PŘEDEM VĚDĚT, že. a pravděpod., že třeba skončí na sibiři, tam rozhodně byla... dnešní optikou to vidí mnozí "jednoduše."

Středa, 13. září 2023, 12:10Odpovědět

Mira Glőckner

Nejsmutnější skutečností je fakt, kam se naše společnost morálně propadla. Blahobyt, nenažranost, lakota, duševní narcismus. Díky tomu všechno směřuje k opakování dějin, ke katastrofě, kdy tekoucí krev, pláč a skřípání zubů budou již pozdní ozvěnou na současný stav. Lidé křičící proti těmto připomínkám utrpení nedaleko nás jsou jen tupou hlásnou troubou naší brzké temné budoucnosti.

Sobota, 2. září 2023, 08:51Odpovědět

Milan Bastyr

Už je mi to jasný , vaši předkové přitáhli z Volyně a vyháněli Čechy z baráků a vyhrožovali Stalinem , holt samej parazit z východu .

Sobota, 2. září 2023, 11:12Odpovědět

Dana Helekalová

Milane, nikdo z Volyně nikdy NEVYHÁNĚL Čechy z baráků a nevyhrožoval nikomu Stalinem!!!! Volyňáci byli Češi, Volyňští Češi, jejichž předkové přišli v 18. a 19. století na Volyň z Čech. Žádní paraziti!!! Na Volyni DOBŘE hospodařili na polích. Volyňáci naopak Rusáky neměli vůbec rádi. Můj otec, stejně jako mnoho dalších Volyňáků nastoupil DOBROVOLNĚ do 1. české paradesantní brigády, do Čs. armády, které velel generál Ludvík Svoboda, náš pozdější president. Bojovali proti Němcům, proti Německým nacistům. Šli z Buzuluku až do Prahy. Můj otec na Moravě potkal moji mámu, po válce se vzali, měli tři dcery. Já jsem ta nejmladší, tak o tom něco vím. Po II. světové válce měli armádní vysloužilci z Volyně možnost zakoupit PRÁZDNÉ domy s polnostmi PO ODSUNUTÝCH NĚMCÍCH. Můj otec jeden takový zakoupil, v Úsově, okres Šumperk. Spláceli ho ještě za mého života (jsem ročník 1958). Hospodařili na polích do doby, než byli donuceni vstoupit do Jednotného zemědělského družstva a než museli odevzdat všechen dobytek, včetně koní. Do družstva 1. typu se ještě ubránili, do II. typu už byli donuceni, otce na tři dny zavřeli na Národním výboře a nutili ho podepsat vstup do JZD. V JZD Úsov pak pracovali až do své smrti. OČEKÁVÁM VAŠE OMLUVY !!!!!

Sobota, 2. září 2023, 23:51Odpovědět

Ivan Hron

Smutné je, pokud byste si opravdu myslel, že morální propad je věcí naší společnosti. Společnost se nikam nepropadá, společnost má své lidské vlastnosti a i když prochází různými obdobími, kdy se vlastnosti projevují poněkud odlišně, je to stále lidská společnost. Proto se dějiny stále opakují. Je mi 74 roků a nepamatuji ani jediný den kdy by ve světě neprobíhaly konflikty typu Ukrajina. Neznamená to, že bych byl lhostejný, jsem ale zcela znuděný. Lidstvo nelze poučit, protože se generačně obnovuje. Vaše poslední věta je jen tupou hlásnou troubou politikou zkorumpovaných médií, které se předhánějí v šíření glorifikace viníků a nenávisti k obětem.

Sobota, 2. září 2023, 09:30Odpovědět

Dana Helekalová

Ano, máte pravdu. Dokonce i na ČTV nedávno hovořil nějaký odborník o tom, že v SOUČASNÉ DOBĚ probíhá ve světě 90. válečných konfliktů. Ale nám ukazují A TO JEŠTĚ POUZE JEDNOSTRANNĚ konflikt na Ukrajině.

Neděle, 3. září 2023, 00:11Odpovědět

Mira Glőckner

Už brzy poznáte pravdu o své vlastní nepravdě.

Sobota, 2. září 2023, 09:41Odpovědět

Milan Bastyr

Asi jste nezažil rok 68 nejvíce tu řádil Brežněvův Ukrajinskej okruh , takže nepište věci o kterých nemáte ánunk.

Sobota, 2. září 2023, 09:19Odpovědět

Mira Glőckner

Zažil a pamatuju si to velice dobře! A jestli mi tady chcete vnucovat nějakou volovinu o tom, že tehdy ty okupanty někdo nazýval jinak, jak Rusáky, tak se běžte s touto cíleně nenávistnou rétorikou vycpat! Ubohost IQ tykve. Navíc pokud půjdeme do důsledku, tak okupace v r. 1968 proběhla ve dvou vlnách. V té první byla větší část vojáků z ukrajinské části SSSR a z dalších jeho západních oblastí vesměs kvůli logistice. Jenže když tito přijeli sem, velice rychle poznali stav věcí a odmítali jít až na výjimky proti bezbranným lidem. Tudíž byli odvoláni a jejich místa ve velkém nahradili vesměs analfabeti z východních částí SSSR. Stejná taktika jako dnes provádí Rusko na Ukrajině z důvodu vnitřního rasismu vůči menšinovým národům v rámci svého impéria.

Sobota, 2. září 2023, 09:36Odpovědět

Ivan Hron

Pokud půjdeme do důsledku, tak to v roce 1968 nebyla okupace! Jo, říkali jsme jim Rusáci. Kde jste viděl jak šli v roce 1968 proti lidem? Kde jste viděl, jakou taktiku dnes provádí Rusko na Ukrajině? Výraz IQ tykve svědčí o vašich mezerách v rozumu i argumentaci.

Sobota, 2. září 2023, 10:28Odpovědět

Mira Glőckner

Viděl jsem hodně starých odporných zapšklých komoušů a podle vaší neuvěřitelně zvrácené odpovědi, jste jedním z nich. Typicky Vasil Bilak, což byla jedna z nejhorších bolševických zrůd ve vládě ČSSSR po r. 68. Za podobné zvratky o tom, že to nebyla okupace, by jste ještě dneska zasloužil přinejmenším čaganem po hřbetě, ne-li soud podle vašeho oblíbeného komunistického zvyku! Ještě že existuje vyšší spravedlnost, už brzy!

Sobota, 2. září 2023, 10:52Odpovědět

Milan Bastyr

Tak už jste se odkopal , protože nahnat Českej národ do cizí války může jen psychopat typu , Pavel , Fiala , Pekarová a spol a o tom Bilakovi bych pomlčel protože komoušskej zvací dopis je stejnej hnus jako pozvání Amíků , Rusák nebo Amík je stejná verbež .

Sobota, 2. září 2023, 12:23Odpovědět

Baron Kocharovski

vasil biľak byl HNUSNÝ KOMUNISTICKÝ ZMETEK! byl to obyčejný HAJ*ZL! :-(((

Středa, 13. září 2023, 12:14Odpovědět

Mira Glőckner

Co že to? Kam kdo koho žene? Čím? Dyť je to směšný, taková úvaha! Chcete neutralitu? Dobrá idea, jenže pak místo 2% na zbrojení z rozpočtu na který tady taky nechápavci plijou, nebude stačit ani 20% z dob socialismu! A nebo máte takový uvažování, že ať si sem přijde třeba Turek, Rus, nebo Číňan, já mu ochotně otevřu dveře, třeba tím přežiju?

Sobota, 2. září 2023, 15:45Odpovědět

Milan Bastyr

A naco potřebujeme armádu , když nám tu už nic nepatří , jenom dluhy a o ty žádnej agresor nestojí , ať si to tu chrání ti co nás díky zlodějským politikům o vše okradli.

Sobota, 2. září 2023, 19:15Odpovědět

Libor Svec

Co taky může vzejít od Brněnských zastupitelů. UK poslalo vraky a lajnu jakou svět neviděl.

Sobota, 2. září 2023, 08:36Odpovědět

Ivan Hron

Mnoho ukrajinských aut už na západě dříve bylo. Jak se říká "jeďte na dovolenou na Ukrajinu, vaše auto tam už je"

Sobota, 2. září 2023, 02:13Odpovědět

Jan Kudera

A co tím chtěl autor výstavy říct? Že je válka sledujeme už víc než rok a každý po nějakém čase otupí a začne ty zprávy z války pak už trochu přehlížet.

Pátek, 1. září 2023, 21:45Odpovědět

Milan Bastyr

Už jděte s celou pos,,ranou Ukrajinou do pr..dele , idi..oti.

Pátek, 1. září 2023, 18:52Odpovědět

Ukrajinské vraky v Brně budí emoce. O válce se musí mluvit, hájí výstavu organizátoři  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.