Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jan Lucemburský se chystá do Znojma. Město ožije historickým vinobraním

Středověk se vrací po roce opět do Znojma. Historický průvod Jana Lucemburského s družinou, hudební program a spousta dobrého vína a burčáku láká do města desetitisíce lidí. Pořadatelé připravují také několik novinek, mezi nimiž jsou provazochodci, nová královna nebo změna režie.

Ulice historického centra Znojma zaplní druhý zářijový víkend vinaři, herci, zpěváci a hlavně milovníci vína a hudby. Dějiny města a vinařské tradice si lidé připomenou od 8. do 10. září na Znojemském historickém vinobraní.

Akce má ve městě dlouholetou tradici, první ročník zorganizoval čestný občan Znojma František Koukal v roce 1966. Už o rok později se na vinobraní přijelo podívat 110 tisíc návštěvníků, což je dodnes považováno za nejúspěšnější ročník.

Slavnosti stojí na historické události, a to na příjezdu krále Jana Lucemburského s manželkou a družinou. Do Znojma zavítal v roce 1327, aby zapil vydařené státnické jednání. Jeho poddaní mu ve městě tehdy připravili slavnostní program. Dodnes je proto zlatým hřebem slavností historický průvod městem.

Tradiční průvod čekají změny

Průvod Znojemského historického vinobraní je nejrozsáhlejší historickou inscenací svého druhu. Čítá na téměř pět set postav, součástí jsou ale i desítky koní, draví ptáci a další zvířata,“ uvedl Karel Semotam za Znojemskou Besedu, která je hlavním pořadatelem vinobraní.

Procesí se letos dočká změn, a to hned dvou. Zasloužilý režisér Václav Beran, který jej vedl přes třicet let končí. „Koncepce, udržení historického pojetí a nepopsatelná autentická atmosféra je zásluhou právě Václava Berana. Skvělou zprávou ale je, že na jeho místo nastoupí Šárka Charvátová, která znojemské vinobraní léta prožívala v roli královny,“ sdělil František Koudela, ředitel Znojemské besedy.

Na trůn královny Elišky Přemyslovny letos poprvé zasedne známá televizní i divadelní hvězda Marta Dancingerová. Rodačku ze Znojma mohou lidé znát například ze seriálu Kukačky nebo Zlatá Labuť, kde ztvárnila hlavní role.

Nabitý program

Návštěvníci se těší kromě průvodu i na jiné historické prvky. Mezi ty patří třeba jarmark tradičních řemesel, šerm, ukázka inkvizičního soudu či ulička chudiny. Na své si přijdou i ti nejmladší, pro které jsou připravena dětská historická představení, taneční vystoupení i hry. Hudební složku doplní koncerty českých umělců, vystoupí Pokáč, skupina Vesna, Mirai nebo Queenie. Milovníky folkloru jistě potěší koncert cimbálové muziky Harafica nebo folklorního souboru Ondráš.

Znojemské vinobraní letos oživí ještě jedna novinka. Mezi kostelem sv. Mikuláše a Rotundou sv. Kateřiny v prostoru zvaném Jáma uvidí lidé provazochodce. Profíci před jejich zraky přejdou po téměř 120 metrů dlouhém laně. „Je to další programový bod, který bude pro návštěvníky opravdu unikátní. Vedle rytířských turnajů a ohňových show dodá na dalších adrenalinových zážitcích,“ popsal Koudela.

Co by to bylo za vinobraní bez vína? Své nejlepší vzorky a burčák nabídnou místní vinaři ve stáncích i městských mázhauzech, kde je doprovodí několik cimbálových muzik. „Těšíme se na všechny, kteří s námi oslaví nejen příjezd krále Jana Lucemburského, ale také úrodu vinařů, kteří hrají na znojemském vinobraní neméně důležitou roli,“ řekla místostarostka města Znojma Bohumila Beranová (Znojmáci).

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky festival, vinobraní, Znojmo, historie, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Lucemburský se chystá do Znojma. Město ožije historickým vinobraním  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.