Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Sokolovnu v Brně ozdobily reklamy. Historické nápisy ožily po 90 letech

Barevnou historickou reklamou se kochají lidé v jihomoravské metropoli. Velkoplošnou malbu z první republiky objevili dělníci na štítu sokolovny po demolici domu na Tomkově náměstí při pracích na velkém městském kruhu. Pestrým replikám propagujícím například francovku Alpu nebo dřevěný nábytek nyní vdechla nový život brněnská písmomalířka.

Rozkopané Tomkovo náměstí v Brně zdobí staronová malba. V roce 2021 se torzo historické reklamy ukázalo na husovické sokolovně po zbourání vedlejší budovy kvůli tamní dopravní stavbě. Město se vzácné dílo, které v tuzemsku patří k největším svého druhu, rozhodlo zachránit a do akce povolalo profesionály.

Restaurátoři v čele s písmomalířkou Pavlou Medlovou štít opravili a doplnili o siluetu nízkého domku, který vedle tělocvičny stával, když reklama vznikla. Přidali i znak Sokola, jenž se používal právě ve 30. letech minulého století.

FOTO: Martin Maleček/Facebook

Autorem prvorepublikového originálu je František Klečka. „V roce 1925 mu byla udělena koncese na reklamní a inzertní služby a sídlo své kanceláře měl na Cejlu. Vzhledem k tomu, že patrně někdy kolem roku 1933 s touto živností skončil, s velkou pravděpodobností šlo o jedno z jeho posledních děl,“ uvedl k objevu starosta městské části Brno-sever Martin Maleček (Hnutí SOL).

Návštěvníci a obyvatelé lokality si nyní prohlíží znovu namalované inzerce různých firem a živnostníků. Nejvýraznější je modrá reklama na lihový bylinný likér Alpa doplněná o tehdejší slogan „otužuje svaly“. „Podnik založil v roce 1913 v Králově Poli Josef Veselý a postupně se rozrůstal, až se ve 30. letech minulého století stal jedním z největších výrobců francovky v Evropě,“ doplnil.

Pod nápisem odkazujícím na mentholovou francovku se nachází inzerát brněnského rodáka Jana Nároka z Řečkovic, který prodával dámské a pánské módní zboží, jako bylo například hedvábí. Největší reklama patřila firmě Božánek, jejíž čalouněný nábytek byl tehdy synonymem pro kvalitu, pohodlí a luxus. Na zdi se vyjímá také ukazováček směřující do Strobrněnské restaurace, která bývala v přízemí objektu nebo upoutávka na výrobky krejčovského mistra či prodej holí, deštníků a hraček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Husovice, reklama, historie, malba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovnu v Brně ozdobily reklamy. Historické nápisy ožily po 90 letech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.