Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno vzpomíná na hrdinný boj se Švédy. Cizím vojskům se nevzdalo čtyři měsíce

Brno si tradičně připomíná výročí ubránění území před švédskou armádou, která na město útočila za Třicetileté války. Po dlouhých bojích v polovině srpna 1645 zazněl poslední výstřel a obléhání skončilo. Brňané vítězství každoročně oslavují na Dni Brna, kde letos najdou středověký jarmark, poslechnou si dobové koncerty a oblíbené pověsti a vypraví vojenský pochod.

V roce 1645 zdolávalo Brno nápor švédské armády, jež útočila v osmnáctinásobné přesile na hrstku místních obránců. Téměř čtyřměsíční obléhání města vyvrcholilo 15. srpna, kdy se Švédové vzdali, a Brno tak zůstalo jediným nepodmaněným moravským městem. Tuto historickou bitvu si Brňané každým rokem připomínají, letos oslavy připadají na druhý srpnový víkend.

Už od pátku se zájemci blíže seznámují s okolnostmi legendárního boje o jihomoravskou metropoli. Dozvídají se informace o Třicetileté válce a poslouchají známé brněnské pověsti. „Tato dlouhodobě ověřená a oblíbená akce připomíná jeden z nejdůležitějších momentů v historii města. Letos se ještě více zapojil hrad Špilberk, kde v sobotu i neděli lidé najdou středověký jarmark s dobovými koncerty i divadly pro malé i velké,” sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Zlatým hřebem programu je sobotní průvod dvou stovek vojáků do Denisových sadů k soše vojevůdce Raduita de Souches a následná ukázka bitvy na Kraví hoře, která představí nejdůležitější momenty obléhání. „V tomto roce bude pojata netradičně, jako sled konkrétních bojových scén a událostí, jež jsou historicky doloženy a o nichž bude divákům vyprávět fiktivní pamětník událostí sirotek Janek Kroupa,“ popsal připravovaný program Ondřej Anton ze Společnosti 1645. Program bude připravený také na hradě Špilberk, v Diecézním muzeu a na dalších místech v Brně.

Jedenáctá hodina

Podle nejznámější pověsti řekl švédský velitel Lennart Torstenson, že pokud město nepadne do poledne, obléhání ukončí. Vyčerpaní obyvatelé proto odzvonili poledne na věžích Petrova o hodinu dříve. Na počest se od té doby v největším městě na Moravě rozeznívají zvony už v jedenáct hodin. Pověst však není pravdivá, ve skutečnosti obránci bojovali až do večera a útok úspěšně odrazili. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, oslavy, historie, Třicetiletá válka, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vzpomíná na hrdinný boj se Švédy. Cizím vojskům se nevzdalo čtyři měsíce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.