Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve vile Tugendhat se zabydleli dělníci. Opravují nábytek i závěsy

Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat prochází přes léto opravami. V letošním roce se rekonstrukce týkaly hlavně jednotlivých kusů nábytku nebo sametových závěsů v hlavním obytném prostoru. Muzeum města Brna, které památku spravuje, plánuje pracovat i na zahradní fasádě.

Vila Tugendhat je od dokončení památkové obnovy v roce 2012 pod neustálým dohledem Muzea města Brna. Instituce hlídá stav objektu, jeho vybavení i přilehlé zahrady. „Každý předmět ve je průběžně monitorován, prochází pravidelnou revizí a ze zjištěných skutečností přímo vyplývají úkoly, které musíme v určitém časovém horizontu splnit,“ řekl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc

Například v letošním roce se hlavními předměty zájmu staly solitérní kusy nábytku, sametové závěsy v hlavním obytném prostoru nebo omítky na zahradní fasádě vily. 

Významný vliv na stav památky UNESCO i její vybavení má počasí. „Například silné sluneční záření má velký vliv na textilie a materiály použité na závěsy nebo exaktní kopie nábytku. Za posledních několik let jsme pozorovali nejen výraznou změnu barevnosti na sametových závěsech hlavního obytného prostoru, ale například popraskaly i pergamenové potahy na židlích Brno," sdělila vedoucí vily Iveta Černá. Muzeum nechalo nábytek letos na jaře opravit za přibližně 140 tisíc korun.

Sluncem poničené závěsy nejsou původní. Muzeum je do vily instalovalo při památkové obnově před deseti letech. Jelikož se z původních závěsů žádný nedochoval, využili zaměstnanci pro identifikaci dobových fotografií ze 30. let, a především vzpomínek Grety Tugendhatové.

Pracovníci ve vile také letos opravovali smaltové povrchy koupelnových van nebo lamelové rolety v ložnicové sekci rodičů. Na zahradě prořezávali náletové dřeviny a dožilé části topolu, čistili travertinové prvky a částečně vyměnili rostliny v bylinkovém záhonu.

Podobně jako na gotických katedrálách, ale ani péče o vilu Tugendhat nikdy nekončí. Nesmíme zapomenout, že vila je na rozdíl od řady dalších památek, veřejnosti otevřena celoročně šest dní v týdnu. Minimálně jednou ročně je tedy nutné objekt pro jeho pravidelnou údržbu dočasně uzavřít pro veřejnost. Pro rok 2023 byl tento týden stanoven na 9. až 16. října," uvedlo muzeum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzem města Brna

Štítky opravy, Brno, vila Tugendhat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vile Tugendhat se zabydleli dělníci. Opravují nábytek i závěsy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.