Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Blansko opraví starou pohádkovou malbu. Úkolu se zhostí děti

Nelehký restaurátorský úkol čeká malé výtvarníky v Blansku. Nadané děti obnoví starou pohádkovou plastiku od brněnského umělce Aloise Mikulky na zdi tamní mateřské školy. Historickou malbu poničil nejen čas, ale v minulých letech přitahovala pozornost také bezohledných vandalů.

Blanenský sedmihlavý drak, princ na koni i spanilá princezna čekají na zdi Mateřské školy Údolní na nové barvy. Ty pohádkovým postavám dají žáci tamní základní umělecké školy, kteří se pod vedením odborného dozoru pustí do revitalizace téměř půl století starého díla malíře Aloise Mikulky.

Reliéf zeď školského zařízení zdobí od jeho otevření v roce 1977. Za uplynulou dobu se zčásti oprýskal, na pestrobarevném výtvoru se ale vyřádili také nepovolaní ničitelé. Nevzhledné čmárance a popisky město odstranilo a nyní se do práce dají mladí výtvarníci.

„S ohledem na to, že jde o reliéfní malbu, museli jsme postupovat opatrně a zatímco rovné plochy jsme čistili brusným kotoučem, na malby jsme použili speciální brusnou tkaninu a špachtli. Celý povrch jsme museli napenetrovat a sjednotit, bez toho by plastika byla příliš prašná a pórovitá,“ popisuje restaurátor Zlatko Zouhar.

Finální práce plánují dodělat po prázdninách. „Doufáme, že se do té doby ale ani po dokončení obnovy o nevyžádanou výmalbu nepokusí nějaký zneuznaný umělec fixou nebo sprejem. Byla by škoda dílo znovu poničit,“ dodala za odbor správy a rozvoje města Helena Francová. Společně s dětmi se do obnovy pustí i specializovaná firma.

Alois Mikulka je brněnský malíř, grafik, sochař a ilustrátor. Další sgrafito vytvořil v Blansku také pro mateřinku Sladkovského v roce 1978. Autor divadelních her pro děti, pohádek a básní letos v srpnu oslaví devadesáté narozeniny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko/Helena Francová

Štítky Blansko, malba, výtvarníci, Alois Mikulka, pohádka, obnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko opraví starou pohádkovou malbu. Úkolu se zhostí děti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.