Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Znojmě opravili historickou kolonádu. Udělají z ní pouliční galerii

Klasicistní ozdoba znojemského Dolního parku se dočkala opravy. Z Schillerovy kolonády, která získala novou omítku, chce nyní radnice udělat pouliční galerii. Na místo proto nainstalovala vitríny pro díla tamních umělců a přidala okrasné květináče. V budoucnu si lidé v lokalitě zahrají také na klavír.

Téměř dvě stě let stará Schillerova kolonáda ve Znojmě, které dominuje šest dórských sloupů, prošla úpravami. Město prostor vymalovalo a pořídilo okrasné květináče, aby z objektu vytvořilo pouliční galerii. Dělníci na zdi nainstalovali skleněné vitríny, ve kterých se budou vyjímat umělecká díla dětí a dalších výtvarníků. „Pětice vitrín zůstává prozatím prázdná. Využívat je budou především školy, k dispozici jsou ale i ostatním autorům, kteří by chtěli své výtvory vystavit,“ sdělila místostarostka Znojma Bohumila Beranová (nestr.).

Kolonáda stojí v Městském parku na rohu s ulicí Kovářská už od roku 1836 na místě bývalého opevnění. Spolu s altánem, gymnáziem a Kopalovým památníkem určuje ráz Komenského náměstí, které zformovalo do dnešní podoby postupné rozšiřování města v 19. století. Náměstí stavaři opravovali mezi lety 2009 a 2010. Bíložlutá kolonáda se ale nového kabátu dočkala až letos.

Klasicistní sloupořadí slouží prozatím pouze jako architektonický prvek parku. Radnice ovšem areál plánuje využít naplno „Počítáme, že do kolonády umístíme ještě lavičku a také klavír. Cílem je navrátit místu takový charakter a takovou podobu, kterou si klasicistní kolonáda v centru Znojma zaslouží,“ vyjmenovala další plány. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Znojmocity.cz

Štítky architektura, historická památka, Znojmo, kultura, umění, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě opravili historickou kolonádu. Udělají z ní pouliční galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.