Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Blansku opravili část zámku. Nastěhují do ní malé umělce

Na prohlídky dosud nepřístupných prostorů se těší návštěvníci blanenského zámku. Město zrekonstruovalo část areálu, kam přestěhuje kanceláře tamního muzea, památku využijí také žáci umělecké školy. V druhém patře hlavní budovy tak po opravě, kterou protáhla koronavirová krize, vznikne expozice měřicí techniky pro historické nadšence.

Nový život vlili dělníci do žil zámku v Blansku. Město po více než třech letech dotáhlo rekonstrukci budovy Zámek 3, která nyní umožní otevření dalších prohlídkových okruhů pro turisty. Přestavěnou část využije blanenské muzeum, do památky zamíří také děti ze základní umělecké školy (ZUŠ).

„Uvolní se tím druhé dosud veřejnosti nepřístupné patro hlavní budovy. V budoucnu bychom tam rádi otevřeli expozici měřicí techniky, kterou vyráběla blanenská Metra," nastínila ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková

V přízemí opravené části vyrostou keramické dílny a přestěhované depozitáře. Podkroví zase poslouží jako výtvarné ateliéry s hygienickým zázemím nebo jako kanceláře muzejníků. Z původního Zámku 3 pracovníci ponechali jen obvodové zdi, kusy vnitřních stěn a schodiště do ulice Dolní Palava.

„Prosvětlení místností zajistila ateliérová a střešní okna a světlovody. Vzniklo v nich také nové ocelo-betonové schodiště, pomocí něhož jsou propojeny jednotlivé části školy,“ upřesnil za odbor správy a rozvoje města Petr Mráček. Muzeum dostalo samostatný vchod ze zámeckého parku, do budovy se dostanou také přes jednotlivá podlaží ze Zámku 2. 

Tři problematické roky

S přestavbou mělo Blansko starosti už od roku 2020, kdy vybralo prvního zhotovitele. Ten ale práce, jež začaly následující jaro, nedokončil. Opravu zkomplikovala pandemie koronaviru, a kvůli nedodržování termínů tak vedení města na čtvrtý pokus vybralo jinou firmu. Dělníci se do práce dali znovu až minulý rok v létě. 

Radnice projektem navázala na úpravy z předchozích let, které se týkaly především hlavní památky, ve které se pravidelně střídá na osm set žáků ZUŠ. Prostory ale byly kapacitně nevyhovující, po přesunu výtvarníků do zrekonstruovaného objektu tedy na místě zůstanou pouze malí tanečníci. 

Před třemi lety se nového kabátu dočkal Zámek 2, ve kterém sídlí odborníci muzea, jež využívají také konzervátorské a restaurátorské dílny. Stavební náklady přišly na 25,5 milionů korun, třemi miliony městu přispěl Jihomoravský kraj.

Ohodnoť článek

Foto Město Blansko/Michal Záboj

Štítky Blansko, zámek, oprava, památka, rekonstrukce, stavba, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku opravili část zámku. Nastěhují do ní malé umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.