Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přijďte se podívat na pět obřích modelů brněnské hvězdárny

PR článek

To tu ještě nebylo! Od úterý 1. srpna do úterý 8. srpna najdete za příznivého počasí v parku na Kraví hoře hned pět obřích modelů vesmírných těles. Temnalóna s Terralónou (noční a denní podoba planety Země), Lunalón (tj. Měsíc), Marsmeloun (Mars) a Heliosféra (Slunce) se na vás těší.

„Tak rozsáhlá přehlídka, jako je Festival planet, nemá v České republice obdoby,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Ostatně, letos se nejspíš zapíšeme do České databanky, potažmo do České knihy rekordů, jako největší kolekce vesmírných objektů. Nejdůležitější ale je, že nabídneme všem návštěvníků unikátní možnost prožít výjimečně estetický zážitek s kapkou poučení. A jelikož jsme s rozhodli, že v takovém rozsahu naše největší modely už nikde jinde než v Brně ukazovat nebudeme, doporučuji všem s cestou na Kraví hory neváhat ani minutu.

Součástí Festivalu planet opět bude výstava o světle temné podobě planety Země, letní kino s vesmírnou duší, které uvede řadu vědecko-fantastických a fantasy filmů, třeba Muže v černém, Vetřelce nebo Terminátora 2, stejně jako povídání u modelů a také mimořádné projekce v digitáriu, včetně hudebního oratoria Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon. Novinkou je jednoduchá vědomostní soutěž, ze které si jeden vylosovaný odnese skutečný astronomický dalekohled. A ano, pravděpodobně přijde i tak oblíbený kosmonaut.

Důvodů, proč na Kraví horu, kde sídlí Hvězdárna a planetárium Brno, přijít, je tedy celá řada. S ohledem na to, jak špatně se v okolí Kraví hory parkuje, však bude nejvhodnější, když k cestě za Festivalem planet využijete tramvaje. Budou jezdit větší, častěji a déle, než je běžné.

„Instalaci modelů může ovlivnit počasí, proto všem doporučuji sledovat aktuální zprávy na stránkách festivalplanet,“ připomíná Jiří Dušek. „A pokud se vám náš festival bude líbit, kupte si prosím dobrovolnou vstupenku. I když máme celou řadu podporovatelů, rádi bychom vybrané peníze použili na úklid a kultivaci parku Kraví hory.“

Akce se koná za mimořádné podpory statutárního města Brna, pod laskavou záštitou Markéty Vaňkové, primátorky statutárního města Brna, a Vojtěcha Mencla, starosty městské části Brno-střed. Hvězdárnu a planetárium Brno, stejně jako tuto akci, podporuje statutární město Brno a Jihomoravský kraj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Hvězdárna, Planety, Výstava, Kraví hore

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Proč tak krátce? Jsou prázdniny a asi dost lidí by to zajímalo.

Pátek, 4. srpna 2023, 22:21Odpovědět

Přijďte se podívat na pět obřích modelů brněnské hvězdárny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.