Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ústřední hřbitov v Brně ožije oslavami. Otevřou i opravenou obřadní síň

Lidé v jihomoravské metropoli se sejdou na Ústředním hřbitově, aby oslavili jeho výročí. Pohřebiště, jež v tuzemsku patří k největším svého druhu, otevřeli před 140 lety, prvním pochovaným se stalo hluchoněmé dítě. Město pro zájemce připravilo speciální prohlídky, v září otevře i opravenou obřadní síň.

Brno si letos připomene výročí první smuteční slavnosti, která se odehrála na území Ústředního hřbitova. Ten město otevřelo 3. listopadu 1883 za přítomnosti tehdejšího starosty Gustava Morize Winterhollera při pohřbu desetiletého Jiřího Schimke z ústavu pro hluchoněmé.

Od té doby v lokalitě ukládali do hrobů všechny obyvatele bez rozdílu farní příslušnosti, náboženského vyznání, sociální postavení, národnosti či rasy. Pouze lidé židovského vyznání pochovávali mrtvé i na speciálním místě v Židenicích u Nezamyslovy ulice.

Staronová obřadka

Jako dárek k narozeninám hřbitov v září dostane hotovou rekonstrukci obřadní síně od Bohuslava Fuchse. O opravě památkově chráněného objektu radnice rozhodla loni kvůli špatné statice a zatékající střeše.

„Vyměnili jsme kompletně rozvody, obklady a podlahy, v prostoru je také nové sezení. Do síně jsme zavedli také internet a projektor, aby lidé mohli případně promítat při obřadu fotky,“ řekla pro Drbnu ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Unikátní architektonický počin sloužil svému účelu šestadevadesát let bez celkové úpravy. Veškeré kroky proto vedení hřbitova muselo konzultovat s památkáři. „Nakonec nám dovolili katafalk, který má sice historickou podobu, ovládání je ale plně robotické,“ sdělila. Do prostorů se vrátí například také původní vysoké lampy, které prosvětlují celý objekt.

Otevřou v září

Stavební práce započaly minulý rok na jaře a protáhly se až do letošního začátku prázdnin. „Trochu nás zdržela statika, která se po odbourávání vyvíjela jiným směrem, než se původně předpokládalo. To se ale u starých budov stává,“ okomentovala.

Obřady se do října konaly v krematoriu v Jihlavské ulici, od podzimu už je v provozu malá obřadka. Stavbaři nyní v objektu dodělávají poslední památkové úpravy. V srpnu by pak Fuchsova smuteční síň měla být zkolaudována a od 5. září opět poslouží pro účely ceremoniálů.

Zavzpomínají při procházce

Pro zájemce o historii si ke 140. výročí Správa hřbitovů města Brna ve spolupráci s Muzeem města Brna připravila komentované procházky po areálu. Speciální prohlídky se uskuteční ve čtyřech termínech, a to 6. července, 23. srpna, 4. října a 5. listopadu vždy v 17 hodin.

„Protože se akce koná v terénu, omezili jsme kvůli hluku kapacitu na třicet osob. Už na konci června byla obsazená zhruba polovina míst,“ sdělila Říhová s tím, že v případě velkého zájmu pravděpodobně přidají další prohlídky na podzimní měsíce. Rezervovat vstup si lze přes e-mail dostalova@hrbitovybrno.cz. Prohlídka s komentářem zabere zhruba osmdesát minut a její cena činí sto korun.

Jubileum významného brněnského místa připomíná také venkovní výstava, jež se nachází v blízkosti vstupu do areálu z Víděňské ulice. Až do 30. září návštěvníkům v otevírací době od 9 do 17 hodin přiblíží dějiny a vývoj nejvýznamnějšího brněnského pohřebiště.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správě hřbitovů města Brna

Štítky Brno, hřbitov, historie, Ústřední hřbitov, rekonstrukce, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústřední hřbitov v Brně ožije oslavami. Otevřou i opravenou obřadní síň  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.