Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

U Znojma si připomněli napoleonskou bitvu. Ve vedru se sešlo dvě stě vojáků

Téměř dvě stovky mužů převlečených do uniforem rakouské a francouzské armády stovkám diváků předvedly rekonstrukci napoleonské bitvy u Znojma z roku 1809. Museli se potýkat s třicetistupňovým horkem, ale jelikož se závěr odehrává v řece Dyji, mohli se podle Ivana Vystrčila z pořádajícího spolku Acaballado všichni vojáci svlažit. Rekonstrukce bitvy se odehrává každoročně od roku 2013 a jak Vystrčil upozornil, letošní počasí zdaleka nebylo nejparnější, jaké pořadatelé pamatují.

Při rekonstrukci diváci viděli i 26 koní a také tři činná děla. Ani velké sucho a riziko požárů neomezilo program, který začal už před obědem pochodem vojáků do ležení. „Pro případ, že by bylo potřeba, máme k dispozici hasiče s autem," vysvětlil Vystrčil. Rekonstrukce bitev napoleonských válek ze začátku 19. století jsou dodnes velmi oblíbené a bitva u Znojma, nebo také u Dobšic je jednou z nich. Jejím výsledkem bylo příměří podepsané ve Znojmě, které v říjnu následoval mír, jenž Rakousko připravil o území okolo Jadranu a o přístup k moři.

Znojemská bitva byla před více než 200 lety vyvrcholením poměrně krátké války takzvané páté protifrancouzské koalice vedené Rakouskem proti Napoleonovi. Ta vpadla v dubnu 1809 do Bavorska, protože habsburský dům se nechtěl smířit s výsledky války zakončené v roce 1805 porážkou u Slavkova, po níž zanikla Svatá říše římská a Rakousko ztratilo část území se třemi miliony obyvatel.

Jenže Napoleon uštědřil vojskům císaře Františka I. několik porážek a ani ne za měsíc obsadil Vídeň. Bitvu u Apsern Napoleon prohrál, ale o několik dnů později zvítězili Francouzi u Wagramu. V těchto dvou bitvách padlo na sto tisíc vojáků. Rakušané pak ustupovali ke Znojmu, kde armády svedly několik menších bitev a nakonec, vědom si obrovské přesily, Napoleon boje zastavil. Příměří bylo podepsané ve Znojmě 12. července.

Mrtvé vojáky uctili účastníci rekonstrukce bitvy a desítky přihlížejících na hřbitově Louka, kde je část vyčleněna jako vojenský hřbitov a leží na něm i vojáci padlí v jiných bitvách. „To byla komornější akce, kde nás bylo zhruba padesát," řekl Vystrčil. Zmínil také, že na odpoledne a večer se pak účastníci přesouvají do vinných sklepů, kde si odpočinou od slunce i horkého počasí.

Spolek Acaballado pořádá i další akce spojené s vojenskou historií. Letos 25. listopadu půjde o akci s názvem Napoleon v Brně a 3. prosince se uskuteční bitva v zámeckém parku v Sokolnicích, která připomíná rok 1805, který vyvrcholil obří bitvou u Slavkova. Kromě toho si lidé ze spolku připomínají i druhou světovou válku akcí Léto s vojenskou historií v Ořechově na Brněnsku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Acaballado

Štítky ČR, zábava, historie, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Znojma si připomněli napoleonskou bitvu. Ve vedru se sešlo dvě stě vojáků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.