Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sadaři na jižní Moravě oslaví Meruňkobraní. Ukážou zavřený židlochovický zámek

Na jižní Moravu lákají návštěvníky třetí červencový víkend pěstitelé meruněk. V Židlochovicích na Brněnsku, kde tradičně oslaví sběr oblíbeného ovoce, zájemci ochutnají knedlíky, koláče nebo typickou pálenku. Veřejnosti se otevře také běžně nepřístupný židlochovický zámek.

Málo kde se daří meruňkám tak, jako na jihu Moravy. Mezi největší pěstitelské oblasti patří Židlochovice na Brněnsku, kde 15. července zájemci sejdou k oslavám Meruňkobraní. Kromě nákupu plodů na marmeládu účastníci vyzkouší různé speciality, jako jsou koláče, meruňkovice nebo klasické ovocné knedlíky. Méně obvyklým výrobkem pak bude mimosa z meruňkového nektaru nebo meruňkový sekt. O kulturní zážitek se postará kuchařská show, soutěž jedlíků či otevírání sektu šavlí.

Výjimečná příležitost

Židlochovice také ukrývají několik turisticky oblíbených míst, jako je rozhledna Akátová věž Výhon nebo zámecký park. „Doporučujeme výlet na rozhlednu, kde na zájemce čeká výšlap po šestasedmdesáti schodech. Výhled z ní je parádní a lze vidět krásné meruňkové sady,“ sdělil manažer marketingu Brněnska Pavel Pichler.

Turisté mají jedinečnou možnost vidět také židlochovický zámek. „Kromě výletu, gastro show a soutěží se zájemci o prohlídku dostanou do jinak běžně veřejnosti nepřístupného židlochovického zámku. Prohlédnou si tak prostory, kde pobýval první československý prezident T. G. Masaryk na svých letních cestách jižní Moravou,“ dodala hlavní pořadatelka akce Lenka Betášová.

Velkopavlovické výročí

Začátkem července meruňky sbírali i ve Velkých Pavlovicích, kde jejich pěstitelská tradice sahá až do 19. století. Vedle bohatého programu a pochoutek si účastníci připomněli historii Státní ovocné školky, kterou v lokalitě založili už před sto lety. Doménou Velkých Pavlovic je také tamní vyšlechtěná odrůda Velkopavlovické meruňky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky meruňky, Židlochovice, Velké Pavlovice, Jihomoravský kraj, kultura, akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sadaři na jižní Moravě oslaví Meruňkobraní. Ukážou zavřený židlochovický zámek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.