Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tajemství ze života Janáčka prozradila v knize skladatelova kuchařka

Jak vypadal život v domácnosti skladatele Leoše Janáčka zjistí čtenáři v knize sestavené ze vzpomínek hudebníkovy kuchařky. Takzvané Mářiny paměti - dosud obtížně dostupnou knihu, nově vydalo Moravské zemské muzeum ve spolupráci s brněnským turistickým informačním centrem. Čtenáři se dozví třeba to, jak Janáček požádal svoji pozdější ženu Zdenku o ruku.

Kniha, kterou podle zápisků kuchařky Stejskalové sepsala publicistka Marie Trkanová, vyšla poprvé v roce 1959 a poté ještě dvakrát. „Impulsem k novému, v pořadí čtvrtému vydání Mářiných vzpomínek bylo nejen to, že je tato knížka dávno rozebraná, ale také skutečnost, že do Archivu Leoše Janáčka Moravského zemského muzea se před časem dostal strojopis textu, jak jej Marie Trkanová podle Mářina vypravování původně sepsala, bez úprav a škrtů provedených před prvním vydáním,“ vysvětlila Barbora Onderková z Moravského zemského muzea.

Kuchařka Stejskalová vzpomíná třeba na to, jak Janáček požádal o ruku svoji ženu Zdenku, nebo na smutný osud dětí manželů Janáčkových. U Janáčků pracovala čtyřicet let. Nové vydání je oproti prvním verzím méně proškrtané a lépe v něm podle odborníků vynikne Mářina energičnost a jadrnost. Kromě zápisků kniha obsahuje také množství fotografií.

Publikaci ilustrovala výtvarnice Vendula Chalánková. „Svým specifickým způsobem zachycuje některé výjevy z Janáčkova života," uvedla ředitelka turistického centra Jana Janulíková. Ilustrace jsou zároveň vystaveny v Památníku Leoše Janáčka v brněnské Smetanově ulici, kde skadatel prožil sklonek života.

Stejskalová po sobě zanechala také sbírku receptů, které u Janáčků připravovala. V Mářině kuchařce, která vyšla knižně před několika lety, je poznačeno i to, která jídla měl hudebník nejraději a při jakých příležitostech je jedl. Kuchařku také ilustrovala Chalánková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky Janáček, kuchařka, kniha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajemství ze života Janáčka prozradila v knize skladatelova kuchařka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.