Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno bude mít k multifunkční hale i kulturní centrum. Město hledá zhotovitele

Po vlně nespokojenosti a strachu, že slibované Janáčkovo kulturní centrum v Brně nikdy nevznikne, se město vytasilo s dalším krokem. Začalo hledat zhotovitele slibovaného kulturního svatostánku. O informaci se Brno podělilo v době, kdy si schválilo úvěr na novou multifunkční halu.

Koncertní sál s jedním z největších jevišť v Evropě, moderním vybavením a varhanami. Představa o Janáčkově kulturním centru se letos na jaře začala rozplývat milovníkům kultury v Brně. Pobouřilo je zpoždění a nejasná komunikace projektu, o kterém se v Brně mluví po desetiletí. Z obav, že vzniká "sál, který neexistuje", založili lidé stejnojmennou iniciativu a sepsali petici. 

Uklidnit je nyní přišla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která ještě loni tvrdila, že stavba centra bude jedním z nejzásadnějších projektů roku 2023. Podle jejích slov začalo město v červnu hledat zhotovitele stavby. „Pokud se firmy, které se přihlásí do vypsaného výběrového řízení, nebudou odvolávat a jejich cenové nabídky budou odpovídat předpokládané ceně, mohla by smlouva být – teoreticky - podepsána ještě letos," informovala Vaňková.

Do země se v Besední ulici kopne nejpozději za rok. Stavba kulturního centra tak opět nabrala na zpoždění. Stavební povolení získalo Brno již v roce 2020 a tehdy slibovalo, že s pracemi začne do jara 2022. Další zpoždění bylo podle primátorky nutné. „Do projektové dokumentace se nyní ještě musela zapracovat úprava, která zahrnuje odstranění trafostanice a komplexní řešení nově vzniklého předprostoru před Janáčkovým kulturním centrem, například nové schody a propojení na ulici Husovu," řekla Vaňková.

Bude i multifuknční hala

Opozice a příznivci kultury se obávali, že za problémy se stavbou koncertního sálu stojí brněnský sen o multifunkční hale. Ta vyjde město na necelých šest miliard korun. Podle nejnovějších informací se ale počítá s výstavbou obou kulturních míst. Brno si totiž schválilo úvěr 2,2 miliardy korun, který pomůže halu v areálu výstaviště postavit. Například předseda brněnských Pirátů Marek Lahoda mluví o projektu jako o nejrizikovější stavbě století.

Kulturní centrum plánuje Brno už od přelomu tisíciletí. Mezinárodní architektonická soutěž byla vyhlášena roku 2002 a odborná porota tehdy zvolila návrh Atelieru M1 architekti. Do země se ale v centru města poprvé koplo až roku 2015, kdy začala stavba podzemních garáží, které stále nikdo nevyužívá.

Brno si schválilo mega úvěr na novou halu, která vyjde na skoro šest miliard

Brněnští koaliční zastupitelé 40 hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky janáčkovo kulturní centrum, stavba, zpoždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít k multifunkční hale i kulturní centrum. Město hledá zhotovitele  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.