Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé v Brně si pochutnají na delikátních svatojánských oříškách

Na svatého Jána, otevírá se létu brána. Tak zní lidová pranostika, která s sebou přináší čas výroby vyhledávané pochoutky - svatojánských ořechů. V Brně mohou zájemci ochutnat ořechy hned na několika místech, a to hned na dvou festivalech jídla.

Výroba delikatesy, jakou jsou svatojánské ořechy, trvá několik měsíců. Na svátek svatého Jana, který připadá na 24. června, se tradičně sbírají ještě nezralé zelené vlašské ořechy, kterým se nestačila vyvinout skořápka. Plody se nejprve máčí ve vodě, dokud zcela nezčernají. Následně se vaří a nakládají do kořeněného cukrového nálevu. Zavařené pak čekají na dozrání.

Svatojánské ořechy mají kořeněnou, nasládlou chuť. Vyhledávané jsou ale také pro své antibakteriální účinky. V Brně potěší strávníky díky festivalu Svatojánský týden, do kterého se zapojilo hned několik lokálních podniků. V restauracích, bistrech, cukrárnách nebo pekárnách tak čekají až do konce týdne nejrůznější výrobky a jídla z této pochoutky. 

Festival na Kraví hoře

Lidé ale mohou přijít také na jednodenní festival Svatoján na vidličce, který se v sobotu odehraje na Kraví hoře. Návštěvníci na travnaté ploše oslaví letní slunovrat a vyzkouší si tradice spojené se Svatojánskou nocí. Právě svatojánské ořechy stály podle organizátorů na počátku myšlenky oprášení tradic a vzniku akce. „Přišla nám zajímavá myšlenka toho, jak se osobnosti brněnské gastroscény ujmou této nevšední suroviny a těšíme se, co ze svatojánských ořechů v jejich podání vznikne,“ řekl Drbně organizátor festivalu a jednatel firmy Chuť Moravy Martin Jokver

Na festivalu se představí například kavárna Kafe a slanina, restaurace Like-it či Kohout na víně „V rámci Svatojánského týdne jsme si ve spolupráci s cukrárnou Fluff nachystali madlenky se svatojánskými ořechy v mléčné čokoládě. Používali jsme je i dřív ale jakožto součást sladkých jídel," uvedl majitel kavárny Kafe a slanina Jan Hajfler s tím, že podnik plánuje ořechy na menu zařadit i v příštích týdnech.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Svatoján na vidličce, svátek svatého Jana, gastro, tradice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně si pochutnají na delikátních svatojánských oříškách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.