Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno otevře pro nezávislé umělce nové ateliéry. Za tři roky je zbourá

V nových městských zkušebnách a ateliérech budou od poloviny letních prázdnin tvořit umělci z moravská metropole. Prostory otevře Brno v Líšni v jedné z původních budov v revitalizovaném průmyslovém areálu. Umělci budou hradit jen energie a služby. Skrze zkušebny chce vedení města vyřešit problém nezávislé kulturní scény, která v Brně dlouhodobě trpí nedostatkem míst. Objekt, kde městské zkušebny vznikly, ale plánuje firma vlastnící areál v roce 2026 bourat.

Brněnští umělci mohou od přelomu července a srpna tvořit v nových městských zkušebnách a ateliérech ZET9. Vznikly v Líšni ve spolupráci města a společnosti CTP, která revitalizuje průmyslový areál. Jednu z původních budov poskytla k dočasnému využití nezávislé kulturní scéně, která v Brně dlouhodobě trpí nedostatkem prostorů. 

Místo pro hudební či divadelní zkušebny, ateliéry a dílny hledáme dlouhodobě. Uvítali jsme tedy nabídku společnosti CTP k dočasnému a bezplatnému využití prázdného kancelářského objektu. Vlastník zajistil potřebné technické úpravy, město poskytlo turistickému informačnímu centru dotaci dva miliony korun na zajištění provozu,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Umělci budou platit pouze za energie a služby. Uhradí od 505 do 2002 korun měsíčně bez daně podle velikosti místností, kterých je dvacet sedm. Smlouvy o výpůjčce se budou uzavírat vždy na dobu určitou. Zájemci o prostory se mohou hlásit od 3. července. Objekt, kde městské zkušebny vznikly, se má v roce 2026 bourat. Umělci si tak mohou místnosti upravit bez požadavků na uvedení do původního stavu, různé kreativní a umělecké intervence jsou vítány.

V místech, kde působíme, se v rámci společenské odpovědnosti snažíme aktivně komunikovat s místními samosprávami a podporovat lokální záměry. Proto jsme se do projektu vybudování ateliérů a zkušeben aktivně zapojili. Nejen tím, že jsme dali k dispozici prostory, ale díky našemu profesnímu zaměření se podařilo rychle zajistit potřebné technické práce včetně připojení na vytápění ze SAKO Brno," řekl regionální výrobní manažer společnosti CTP Michal Dospěl.

O provoz zkušeben se postará turistické informační centrum (TIC). „TIC BRNO se dlouhodobě snaží podporovat kulturní a kreativní odvětví v Brně. Víme, že mladí talentovaní umělci se v Brně potýkají s nedostatkem prostor, ve kterých by se dalo za rozumné peníze zkoušet a tvořit. Města, pro která je rozvoj jejich kultury důležitý, hledají způsoby, jak umělce podpořit. Pokud se tato pilotní iniciativa osvědčí, budeme hledat další dlouhodobé možnosti," uvedla ředitelka organizace Jana Janulíková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Brna

Štítky kultura, Brno, umělci, ateliéry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno otevře pro nezávislé umělce nové ateliéry. Za tři roky je zbourá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.