Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pavel a Čaputová přijedou do Brna. Budou diskutovat o Československu

Na festival Meeting Brno, který se v moravské metropoli koná pravidelně od roku 2016, přijede letos prezident Petr Pavel. Akci, jež se snaží o propojení názorových proudů, zahájí diskuzí se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Událost se bude věnovat vztahům Čechů a Slováků.

Diskuze, přednášky, koncerty, workshopy i divadelní představení čekají na návštěvníky Meeting Brno, který odstartuje v druhé polovině června. Festival se zaměří na společnou historii Česka a Slovenska, následné rozdělení zemí a současné soužití, a to pod heslem "Patříme k sobě?". Úvodní slovo dostanou právě představitelé obou států, kteří do Brna přjedou osobně. 

Před zraky účastníků symbolicky usednou v zahradě vil Löw-Beer a Tugendhat, kde se v roce 1992 konala jednání o rozdělení federace. „Hlavy našich dvou států usednou k dialogu, který bude reflexí minulosti a nám pomůže pochopit, kdo jsme a kam směřujeme. Zaměří se ale také na současné výzvy a možnosti spolupráce mezi našimi dvěma státy," uvedli organizátoři festivalu.

Meeting Brno odstartuje ve čtvrtek 22. června a potrvá jedenáct dní. Akce se kromě Československa zaměří také na další témata, jako je například udržování víry v totalitním režimu, postavení žen v církvi nebo problémy tuzemského školství. Kromě Pavla a Čaputové přijedou do Brna také další osobnosti. 

Každý rok vycházejí účastníci festivalu také na třicetikilometrovou Pouť smíření. Cesta připomíná oběti poválečného odsunu německy hovořícího obyvatelstva z Brna. Pochod se koná opačným směrem než tehdejší odsun, při kterém zemřely stovky lidí, tedy z Pohořelic do Brna.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Petr Pavel

Štítky petr pavel, zuzana čaputová, meeting brno, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pavel a Čaputová přijedou do Brna. Budou diskutovat o Československu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.