Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Chodník v centru Brna oživí obraz s pozitivními vzkazy od lidí

Barevnější centrum plné pozitivních vzkazů od dětí i dospělých dostane od června Brno. V prostoru před Bílým domem vzniká pod rukama dvojice umělců nové výtvarné dílo s názvem Vidím plno dobrých lidí. Pestrý nátěr ozdobí chodník na několik let.

Obraz vzniká ve veřejném prostoru na Žerotínově náměstí od úterý. S malováním ilustrací pomáhají umělcům dobrovolníci i děti z blízké školy. Na chodníku vytvářejí postavy reprezentující různé skupiny obyvatel.

Každá namalovaná figura nese barevný transparent, do kterého budou lidé křídou dopisovat vlastní pozitivní myšlenky a vzkazy. „Malujeme různé tipy lidí, které běžně potkáváme na ulici. Těhotnou maminku, sportovce, člověka na vozíčku i pejska,“ vysvětlil Drbně Jakub Jahn.

Na výtvarném díle pracuje Jahn s Patrikem Antczakem. Podporu pro svoji tvorbu získali díky projektu Asphalt Art Initiative, který se snaží o oživování veřejných míst. Obraz založený na pěti barvách oživí prostor v centru města, kudy denně procházejí školáci, zákazníci kavárny i pacienti zdravotnického zařízení. Cílem je, aby se do psaní vzkazů zapojili kolemjdoucí, kteří chtějí ukázat svoji spokojenost se životem.

„Tento prostor patří především dětem, jež dochází do základní školy a polikliniky, které v budově Bílého domu sídlí. Zároveň je to místo vyhledávané studenty nedalekých škol i kulturní veřejností. Jsme rádi, že prostřednictvím tohoto projektu můžeme upozornit na tento jedinečný prostor v rámci Brna a nabídnout atraktivní možnosti jeho zkvalitnění,“ řekla k iniciativě ředitelka Turistického informačního centra Brno Jana Janulíková.

Barevný nátěr vydrží na chodníku několik let. Autoři obrázku zvažují také využití nano barvy, která plochu zakonzervuje. Společně s výtvarným dílem vznikly u Bílého domu také chodníčky spletitě vedoucí mezi zelení. Slavnostní představení projektu veřejnosti je v plánu na úterý 20. června.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky bílý dům, malba, žerotínovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodník v centru Brna oživí obraz s pozitivními vzkazy od lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.