Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Koncertní sál budeme stavět letos, slibovalo Brno. Ještě nemá ani zhotovitele

Milovníci brněnské kultury se začínají obávat opakování minulosti. Slibované Janáčkovo kulturní centrum, po jehož stavbě se v Brně volá desetiletí, stále nestojí. S pracemi na vzniku kulturního svatostánku se mělo začít letos. Město ale ještě nevybralo zhotovitele.

Kvůli strachu, že vzniká "sál, který neexistuje", se v Brně vytvořila stejnojmenná iniciativa. Otevřený dopis podepsaný více než dvěma tisíci lidmi, kteří žádají vysvětlení dalšího zpoždění slibovaného projektu, předali zástupci uskupení primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Právě šéfka brněnského magistrátu má ve své gesci oblast kultury a Janáčkovo kulturní centrum v souvislosti s rokem 2023 dlouhodobě skloňovala.

Signatáři dopisu, z nichž někteří jsou významné osobnosti z oblasti hudby, chtějí po primátorce vysvětlení zpoždění projektu i předpokládaný termín realizace. Jak příprava stavby sálu postupuje, se hudebníci ptali už na jednom z květnových zasedání brněnského zastupitelstva. „Dostali jsme poměrně nekonkrétní odpověď, že je potřeba ještě dopřesnit ekonomický model fungování nového sálu a že vše běží, jen nejsme dostatečně informovaní,“ vysvětlil spoluorganizátor iniciativy Sál, který neexistuje Radek Tomášek z Filharmonie Brno.

Podle brněnského magistrátu stojí za zpožděním stavby mírné úpravy potřebných dokumentů a jednání o nich. „Co se týče začátku stavby, ta může začít po výběru zhotovitele. Zadávací dokumentace musí být, vzhledem ke změnám, ještě jednou projednána v Radě města Brna. Jakmile bude zadávací řízení schváleno v Radě města Brna, tak bude možné vypsat výběrové řízení," řekl Drbně bez bližšího časového určení mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Půjde o prioritu, slibovalo město

Po loňských volbách se přitom vedení magistrátu nechalo slyšet, že vzhledem k ekonomické situaci upřednostní stavbu nového koncertního sálu před miliardovou multifunkční halou. Že je vznik zázemí pro hudebníky nejzásadnějším projektem letošního roku, potvrdila Vaňková také v lednovém rozhovoru pro Drbnu.

Plocha v Besední ulici, na níž má objekt s jedním z největších jevišť v Evropě vzniknout, ale stále zeje prázdnotou. Kulturní centrum plánuje Brno už od přelomu tisíciletí. Mezinárodní architektonická soutěž byla vyhlášena roku 2002 a odborná porota tehdy zvolila návrh Atelieru M1 architekti. Do země se ale v centru města poprvé koplo až roku 2015, kdy začala stavba podzemních garáží, které stále nikdo nevyužívá.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky janáčkovo kulturní centrum, stavba, multifunkční hala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

stavba století- kulturní cenrum, sportovní hala, nádraží atd. atd. Jen aby radní s Vaňkovou inkasovali miliony a kde nic, tu nic...je mi 66 , tak výše uvedených staveb se asi nedožiju

Pátek, 2. června 2023, 09:15Odpovědět

Koncertní sál budeme stavět letos, slibovalo Brno. Ještě nemá ani zhotovitele  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.