Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně si pozvali do knihovny muže, který se převléká za ženu, aby četl dětem

Zajímavého hosta pro nejmenší čtenáře vybrala Knihovna Jiřího Mahena (KJM) v Brně. Kulturní instituce si pozvala umělkyni Ivory Divine, která působí jako drag queen, což je aktivita, při níž se muž převléká a napodobuje ženu. Transvestita vystoupí před dětmi na veřejném čtení s knihami o queer tematice či feminismu. Příspěvková organizace města Brna za akci čelí kritice.

Akce se v největší moravské veřejné knihovně uskuteční jako součást Brno Pride week, jenž se uskuteční v červnu. Festival, na který například Jihomoravský kraj schválil dotaci 600 tisíc korun, zahrnuje přednášky, debaty či projekce. Do programu se zapojila rovněž Mahenova knihovna. Konkrétně oddělení pro děti a mládež KJM zorganizovalo veřejné čtení s umělkyní Ivory Divine.

„Cílem je seznámit děti (a jejich rodiče) nejen s drag queen, ale i s queer literaturou. Číst se budou příběhy pro nejmenší s queer tematikou, ale v místě konání bude připravena i další queer a feministická literatura, která může sloužit jako seznámení a objevení něčeho nového, ale i jako inspirace pro rodiče,“ popsali organizátoři Queer kód, která podporuje společenské a kulturní aktivity pro lidi z komunity LGBT. 

Krátce po zveřejnění pozvánky začala organizátorům padat na hlavu kritika. Jako první se ozvali zástupci z konzervativních kruhů. Například skupina Aliance pro rodinu, která se zasazuje o práva tradiční rodiny, událost ostře odsoudila. „Pán převlečený za ženu čte neškodné pohádky dětem. To je přece krásné,“ popsal spolek ironicky na Facebooku, kde se příspěvek o události podobně jako na dalších sociálních sítích řetězově šíří.

Knihovna, jež v uplynulém roce oslavila sto let existence, podobnou smršť reakcí nečekala a snaží se vášně mírnit. „Naše oddělení mládeže se dlouhodobě snaží upozorňovat na různá společenská témata, která mladí lidé řeší. Mezi taková patří i tematika LGBT. Stejně tak jako například tematika udržitelnosti či životního prostředí,“ řekla Drbně mluvčí KJM Radka Lokajová.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KJM

Štítky Brno, LGBT, Travesty, Festival, Knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

jsem už starší, do této knihovny jsem chodila jako dítě...toto bude číst dětem pohádky??? Rodiče to dovolí? ? Asi jsem staromodní, ale tohle...

Středa, 17. května 2023, 17:47Odpovědět

Anna Lavrova

600 tis. Kč z peněz daňových poplatníků, to hovoří samo za sebe. Příště musíme lépe volit... :-)

Středa, 17. května 2023, 17:10Odpovědět

Marie Glanczová

to snad vedení knihovny nedovolí!!! Děti už bych tam nepustila

Sobota, 13. května 2023, 20:56Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Emil Figl
vážený pane, za vaši homosexualitu opravdu nemohu, takže do svého GAY klubu netahejte ostatní. my se nepotkáme (a jsem tomu rád), dávám přednost dámám (a jsem tomu také rád). :-)

Sobota, 13. května 2023, 20:10Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Milan Hladký
a proč bych si tak neříkal,když se tak jmenuji?! hledáte problémy tam, kde rozhodně nejsou. a jistě: nikomu neříkám..., klidně SVÝM DĚTEM voďte transky i domů, to taky není zakázané! :-)

Sobota, 13. května 2023, 20:03Odpovědět

Emil Figl

Zatímco sdružení klerofašistů, které si říká “Aliance pro rodinu” chce diktovat lidem jak by měli žít a souložit, je účast na této akci zcela dobrovolná. Vadí to pouze lidem, kteří mají skrytý problém s vlastní sexualitou, jako třeba Gaybaron Kocharovski.

Sobota, 13. května 2023, 19:52Odpovědět

Roland von Wagen

Tak jestli se při čtení nebude střídat se zoofilem pedofilem a tím psychopatem, co v Krupce zabil a znásilnil (v tomto pořadí) svou spolužačku, tak je to nepřijatelná, toxická diskriminace.

Sobota, 13. května 2023, 14:23Odpovědět

Milan Hladký

Někdo se převléká za babu, někdo si říká Baron Kocharovsky. Za mne v pohodě. Malým dětem se dá říct, že to převlečení je součástí pohádky a divadla. Tėm větším se dá říct že to je stejný, jako když někdo hraje fotbal, jiny se zase rád převléká. Možná divný, ale neomezuje mne to. Akorát furt nevím, proč bych si měl říkat Baron Kocharovsky a ještě druhým říkat, co je spravny. To bude taky nějaká diagnóza.

Sobota, 13. května 2023, 07:48Odpovědět

Baron Kocharovski

prý umělkyně... a ona je to transka ivory divine! :-( ať si v klubech pro dospělé (nejen) transky vyvádějí, jak chtějí, ale DĚCKA do toho "tahat," to asi opravdu ne! já se taky "HODNĚ DIVINE," co se dnes považuje za "normu!" :-(((

Pátek, 12. května 2023, 19:51Odpovědět

V Brně si pozvali do knihovny muže, který se převléká za ženu, aby četl dětem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.