Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravě rozkvete výstava Alfonse Muchy

Obdivovatelům umění malíře a grafika Alfonse Muchy se od dneška otevře výstava s názvem Alfons Mucha: Květinové světy. Desítky jeho obrazů s květinovými motivy budou k vidění na čtyřech místech, která jsou součástí Muchovy stezky, a to v Ivančicích, Moravském Krumlově, Hrušovanech nad Jevišovkou a také již od středy ve slovenských Piešťanech. Výstava s celkem 118 uměleckými díly bude otevřená do konce října. Tvůrci výstavy se zástupci Nadace Mucha ji představili v Ivančicích na Brněnsku.

Muchova stezka jako turistický produkt vznikla před dvěma lety a jejím cílem je přivést turisty do míst, kde Mucha žil či působil a která zároveň nepatří na jižní Moravě s výjimkou Mikulova k vyhledávaným turistickým destinacím. Za Muchovým dílem přijíždí také velké množství zahraničních turistů. V Ivančicích se výstava nachází v Památníku Alfonse Muchy, v Krumlově na zámku a v Hrušovanech na radnici. Věnuje se dílům, která jsou jednou z nejcharakterističtějších součástí Muchova grafického stylu.

Květiny a spletité formy rostlin a stromů patří k typickým znakům secese, Mucha je využil pro vlastní inovativní grafický styl. V kompozici jeho děl často vyniká půvabná žena, harmonicky naaranžovaná s květy a dalšími přírodními motivy, obvykle umístěnými do architektonického rámce. „Pro dokreslení kontextu použití rostlinných motivů v secesním stylu jsou všechny výstavy na Muchově stezce doplněny fotografiemi fasád secesních staveb na Moravě a Slovensku od Petera Schuberta, který vytváří prostřednictvím fotografií fasád secesních domů ´umělecký dokument´. Nepravidelné okraje snímků představují detaily ´vytržené z fasád´ a odpovídají fotografické praxi kolem roku 1900," uvedla Simona Kordová z Nadace Mucha.

Kurátorkou výstav je Tomoko Sato, která vytvořila všechny velké expozice a projekty Nadace Mucha za posledních 30 let nejen v Česku, ale i ve světě. „Jsem moc rád, že s našimi partnery můžeme představit příběh malého chlapce z Ivančic, který ovlivnil světové dějiny umění. Příběh kluka z Moravy, ale také Evropana a světoobčana," uvedl pravnuk a výkonný ředitel Nadace Mucha Marcus Mucha. Alfons Mucha se narodil v Ivančicích v roce 1860, na Palackého náměstí zde stojí jeho rodný dům.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Trnavský kraj zážitkov

Štítky ČR, Slovensko, výtvarné, Mucha, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě rozkvete výstava Alfonse Muchy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.