Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Centrum Brna střeží nové umělecké dílo od kováře

Centrum moravské metropole se pyšní novou atrakcí. Dílo Mezi kruhy od uměleckého kováře Pavla Tasovského nahradily na Šilingrově náměstí tři ocelové sochy nesoucí název Strážci. Autorem je Tasovského syn, který v rodinném řemesle pokračuje.

Umělecký výtvor Pavla Tasovského ml. okukují lidé od středečního dopoledne ve venkovní Galerii Šilingrák. Sousoší tvoří trojice postav vyrobených v roce 2015 z třímilimetrového ocelového plechu, který je nařezaný, svařovaný a obroušený s rezavou povrchovou úpravou.

Galerie Šilingrák funguje v Brně od roku 2017 a má za cíl oživit veřejný prostor. Dílo Strážci je v pořadí již šestou sochou nainstalovanou ve veřejně dostupném prostoru nedaleko Zelného trhu. „Jsem rád, že tradici soch v ulicích, na které si můžete sáhnout, neustále rozvíjíme, protože umění do veřejného prostoru prostě patří. Věřím, že Strážci od Pavla Tasovského kolemjdoucí také zaujmou, stejně jako předchozí díla,” uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).  

Sousoší dnes v centru města nainstaloval sám kovář společně se svým otcem a spolupracovníkem. Po výměně děl novou atrakci připevnili a očistili. V minulosti se Strážci objevili například na Masarykově náměstí v Lipníku nad Bečvou jako součást výstavy Kov ve městě.


 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Brno-střed, Šilingrovo náměstí, Galerie Šilingrák, Umění, Sousoší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Brna střeží nové umělecké dílo od kováře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.