Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé v Brně se bojí konce univerzitního kina. Podepisují petici

Více než dva tisíce podpisů už posbírala petice na záchranu Univerzitního kina Scala. Třetí nejnavštěvovanější brněnský biograf potkal nejistý osud kvůli technickému stavu budovy na Moravském náměstí. Město mluví o nutné rekonstrukci. Co mezitím bude s kinem, se ale neví.

Na podporu kina, kam od roku 2013 zavítal více než milion návštěvníků, spustili příznivci Scaly online petici. Autoři Ondřej Kocar Dalibor Jelínek žádají brněnský magistrát o zachování současného režimu fungování univerzitního biografu. „Nesouhlasíme s jakoukoli formou zániku, ukončením provozu nebo přesunutím kina - prostor totiž vnímáme jako zcela unikátní, v rámci brněnské kulturní scény výjimečný a v možnostech využití nezastupitelný," stojí v textu.

Další fungování kina ohrožuje právě rekonstrukce, která je podle statiků nutná. Odborníci našli v budově, v níž sídlí také Divadlo Bolka Polívky, rozsáhlé trhliny. Kvůli statickému posudku musejí obě kulturní instituce přerušit provoz od 30. června. Jak dlouho by měly následné zásahy trvat, zatím není jasné. Mluví se až o pětileté opravě. „V případě, že se vedení města rozhodne pro nezbytnou rekonstrukci budovy, požadujeme, aby do opraveného domu byl provoz kina vrácen v co nejkratším možném čase," uvedli Kocar s Jelínkem.

Co bude s kinem Scala? Naštvaní akademici píší primátorce, magistrát mlží

Osud Univerzitního kina Scala trápí milovníky kultury i akademiky z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI). Zařízení s téměř stoletou tradicí sídlí v budově, kterou čeká rozsáhlá a několik let trvající rekonstrukce. Kvůli nejisté budoucnosti kina...

Zařízení funguje pod správou Masarykovy univerzity. Podle mluvčího Radima Sajbota jedná škola se zástupci města. „Vedení Masarykovy univerzity proaktivně prosazuje hledání možných náhradních řešení pro případ dlouhodobější odstávky kina z provozu, současně si však uvědomuje veškeré souvislosti jako například nesnadnost nalézt adekvátní náhradní prostory, očekávané finanční náklady a podobně," řekl Drbně v minulém týdnu.

O divadlo je postaráno

Zatímco osud univerzitního kina je stále nejistý, Divadlu Bolka Polívky nabídlo Brno náhradní prostory. Pro divadlo našlo město místo ve zrekonstruovaném sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) situaci osobně probírala s hercem a provozovatelem zařízení Bolkem Polívkou. 


Opravy se dotknou také Divadla Bolka Polívky, které má vstup z Jakubského náměstí. FOTO: Drbna/Aneta Šamšulová

O Scale mluví příznivci jako o unikátním prostoru pro setkávání, který je potřeba zachovat. V kině se odehrávají filmové premiéry, kulturní festivaly i veřejné přednášky. Zastání našlo kino také u akademiků. Na podporu instituce sepsali zástupci Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity otevřený dopis senátorce. „Žádáme vás o záruky toho, že po nezbytné rekonstrukci budovy dojde k jeho úspěšnému pokračování, tedy k obnovení činnosti Univerzitního kina Scala," uvedli Pavel Skopal Radomír Kokeš v dopise.

Podle Magistrátu města Brna není zatím možné situaci okolo kina Scala podrobněji komentovat, jelikož se o věci stále jedná. Kulturnímu zařízení hrozí zánik už podruhé. Pod vedením Masarykovy univerzity funguje biograf necelých deset let. Budova na Moravském náměstí ale hostila návštěvníky kinematografu již od roku 1929.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky kino scala, rekonstrukce, magistrát města brna, petice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

dynamit! víc už netřeba.

Středa, 26. dubna 2023, 15:36Odpovědět

Lidé v Brně se bojí konce univerzitního kina. Podepisují petici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.