Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Co bude s kinem Scala? Naštvaní akademici píší primátorce, magistrát mlží

Osud Univerzitního kina Scala trápí milovníky kultury i akademiky z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI). Zařízení s téměř stoletou tradicí sídlí v budově, kterou čeká rozsáhlá a několik let trvající rekonstrukce. Kvůli nejisté budoucnosti kina píší pedagogové otevřený dopis primátorce.

Původně byla oprava budovy na Moravském a Jakubském náměstí v plánu od sezony 2024/2025. Dvouleté přerušení provozu, se kterým počítalo Univerzitní kino Scala i Divadlo Bolka Polívky, které v objektu sídlí, se ale vzdaluje realitě. Situaci změnily rozsáhlé trhliny v konstrukci divadla. Technický stav objektu zhrozil statiky, kteří rozhodli o ukončení provozu obou zařízení k letošnímu 30. červnu.

Co bude s jednosálovým biografem během opravy a po ní, zatím není jasné. Na otázky týkající se budoucnosti kulturní instituce a zájmu o její zachování magistrát redakci konkrétně neodpověděl. „Vzhledem k tomu, že je situace týkající se kina Scala stále v řešení, tak nyní nedokážeme odpovědět na vaše dotazy. Jednání se zástupci Masarykovy univerzity stále probíhají, konkrétní výsledky v tuto chvíli nejsou známy," řekl Drbně v pátek mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek

Akademici prosí o záchranu

Kvůli strachu o budoucnost univerzitního kina sepsali filmaři z Masarykovy univerzity otevřený dopis adresovaný brněnské primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Právě šéfka magistrátu se totiž veřejně hlásí k aktivnímu řešení budoucnosti Divadla Bolka Polívky. Pro divadlo našlo Brno místo ve zrekonstruovaném sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě.

Trhliny a narušená statika. Odborníci kontrolují brněnské divadlo senzory

Už týden v Brně nefunguje Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, jejichž sály se nachází v objektu mezi Jakubským a Moravským náměstím. Náhlé uzavření kulturních zařízení nařídili statici, kteří odhalili závažné poruchy nosné konstrukce....

O Scale mluví akademici jako o unikátním prostoru pro setkávání, který je rovněž potřeba zachránit. V kině, k němuž patří také foyer s kavárnou, se odehrávají filmové premiéry, kulturní festivaly i veřejné přednášky. Žádáme vás o záruky toho, že po nezbytné rekonstrukci budovy dojde k jeho úspěšnému pokračování, tedy k obnovení činnosti Univerzitního kina Scala," napsali zástupci Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty MUNI Pavel SkopalRadomír Kokeš v dopise.

Šance pro Scalu

Mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot potvrdil, že se o osudu kina aktivně jedná s představiteli města. Hledání náhradního prostoru ale může být podle Sajbota nesnadné, a to i kvůli finančním nákladům. „Nyní čekáme na závěry podrobného technického průzkumu budovy, který ukáže, jak to se Scalou reálně vypadá a jaké jsou možnosti dalšího postupu. Vedení Masarykovy univerzity dělá vše pro to, aby čas i úsilí těch, kteří ze Scaly vytvořili brněnský kulturní stánek prvního řádu, nevyšly naprázdno," řekl Drbně.

Kvůli obavám o budoucnost kina založili kinaři také facebookovou stránku Dejme Scale šanci 2023. Třetímu nejnavštěvovanějšímu brněnskému biografu totiž hrozí zánik již podruhé. Pod vedením Masarykovy univerzity funguje zařízení necelých deset let. Budova na Moravském náměstí ale hostila návštěvníky kinematografu už od roku 1929.


Stavební práce v prostorách kina, o jejichž délce se zatím vedou debaty, vyjdou na 140 milionů korun. FOTO: Drbna/Kateřina Benáčková

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky divadlo, kino, scala, masarykova univerzita, divadlo bolka polívky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

z toho pro magistrát nekouká ani koruna...tak proč by měli něco dělat?

Neděle, 23. dubna 2023, 09:15Odpovědět

Co bude s kinem Scala? Naštvaní akademici píší primátorce, magistrát mlží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.