Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno má nové muzeum o historii Židů. V budoucnu se přesune k autobusovému nádraží

V moravské metropoli se otevřelo nové muzeum, které pojednává o historii Židů na Moravě. Kromě výstav plánují organizátoři v kulturní instituci nazvané Malý Mehrin i setkání s pamětníky či vzdělávací programy. Muzejníci doufají, že v příštích letech expozice přesunou do chystaného sídla k brněnskému autobusovému nádraží.

Nové muzeum ve Vídeňské ulici návštěvníkům přiblížuje dějiny Židů. Slavnostně ho otevřeli na konci února a fungování objektu odstartovala výstava s názvem Nositelé paměti dokumentaristy Martina Šmoka. Expozice představuje kromě video-výpovědí pamětníků i autentické listinné a sbírkové předměty, které předtím doposud veřejnost neměla možnost vidět. Výstava se zaměřuje na lokální prostředí a poskytuje tak náhled, jak se Židům žilo na Moravě. Za cíl si autor klade bořit stereotypy a předsudky. „Přiblížíme návštěvníkům minulost jako součet individuálně prožitých lidských životů,“ slibuje muzeum na svých stránkách.

„Kromě výstav u nás zažijí lidé i setkání a besedy se zajímavými lidmi, pamětníky, autory a autorkami knih a další, převážně kulturně vzdělávací programy,“ sdělil Drbně Martin Reiner, ředitel nadace, která projekt spravuje. Sérii kulturních akcí zahájí čtvrteční setkání s americkou spisovatelkou Kathi Diamant, o týden později instituce pořádá ochutnávku košer vín z Dolního Rakouska.

V budoucnu se usídlí naproti Grandu

Malý Mehrin vznikl jako iniciativa projektu Moravského židovského muzea, které je zatím ve stádiu přípravy. V objektu, který ve stejné ulici jako například mešita, nyní všechny akce provozují v menším měřítku jak finančně, tak prostorově. Mezitím však připravují místo, kde by se Mehrin mohl usídlit trvale. „Je to proces náročný časově i finančně, částečně závislý i na evropských penězích. Nemůžeme si určit, jaké dotační tituly Evropská unie vypíše. Ale kdyby šlo všechno spíš lépe než hůř, mohli bychom začít stavět zhruba za pět let,“ řekl Reiner.

Počítá se s tím, že v příštích letech muzeum vyroste naproti hotelu Grand, tedy jen několik set metrů od jediné dochovalé synagogy v Brně, jež se nachází v ulici Skořepka. Architekta budovy si zakladatelé Mehrinu vybrali ve výběrovém řízení, budovu postaví podle návrhu japonského studia Kengo Kuma. „Multifunkční dům Mehrin by se mohl a měl v lecčem podobat muzeím typu ANU Museum v Tel Avivu nebo Museum of Jewish Heritage v New Yorku,“ prozradil Reiner.

Stavba nabídne sály pro přednášky, výstavy, kavárnu, ale i knihovnu, která vznikne ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou. Základ vytvoří soukromá sbírka novináře a významné postavy českého exilu Petra Broda. Ten se postaral i o samotný název instituce. „Jde o historický název Moravy v hebrejštině, který vychází z německého Mähren,“ vysvětlil na webových stránkách Daniel Soukup z olomoucké katedry judaistiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv primátorky Markéty Vaňkové

Štítky muzeum, Židé, Mehrin, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

židovské muzeum? no, když už ho někdo "potřebuje," tak určite NEMUSÍ být přímo v CENTRU města, (na benešove), že?! kdo má touhu jít studovat židy, může si zajet kamkoliv na periferii. kníničky, újezd..., třeba...

Čtvrtek, 2. března 2023, 18:44Odpovědět

Brno má nové muzeum o historii Židů. V budoucnu se přesune k autobusovému nádraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.