Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo i kino s narušenou statikou může otevřít, rozhodli v Brně experti

Statici hlásí pozitivní výsledek měření, která v posledním týdnu prováděli v uzavřeném Divadle Bolka Polívky. Podle jejich analýzy je objekt připravený ke znovuotevření. Podmínkou je zajištění bezpečného provozu a další monitoring poruchy nosné konstrukce.

Na problémy se statikou přišli experti při stavebně technickém průzkumu, který prováděli kvůli blížící se rekonstrukci historickéh budovy. Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, jejichž sály se nachází v jednom objektu mezi Jakubským a Moravským náměstím, nařídili kvůli bezpečnosti dočasně uzavřít. 

Podle dnešního vyjádření Magistrátu města Brna (MMB) je budova schopná provozu. Kulturní zařízení se ale návštěvníkům otevřou nejdříve po víkendu. „Je třeba ujistit veřejnost, že budova není nebezpečná – nehrozí ani její zřícení, ani nemá její stav vliv na okolní domy, protože ty jsou konstrukčně na ní zcela nezávislé,“ řekl mluvčí MMB Filip Poňuchálek

Stav měří přístroje

Narušenou statiku řešili odborníci instalací monitorovacích senzorů. Přístroje nasadili na čtyři trhliny, u kterých hlídají případný posun a rozšiřování. Data ze senzorů sbírají statici online, a pokud zaregistrují vysoké naměřené hodnoty, mohou ihned odeslat varovnou zprávu nájemcům objektu. 

Trhliny a narušená statika. Odborníci kontrolují brněnské divadlo senzory

Už týden v Brně nefunguje Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, jejichž sály se nachází v objektu mezi Jakubským a Moravským náměstím. Náhlé uzavření kulturních zařízení nařídili statici, kteří odhalili závažné poruchy nosné konstrukce....

Za jakých podmínek bude možné kino a divadlo otevřít, zjistí provozovatelé z oficiální zprávy, kterou odborníci momentálně zpracovávají. „Diváky budeme informovat prostřednictvím sociálních sítí a webových stránek divadla v nejbližších hodinách. Dnešní zprávy přijímáme opravdu s velkou radostí a úlevou. Pevně věříme, že sezonu dokončíme na Jakubském náměstí a podle plánovaného programu,“ uvedla projektová ředitelka Divadla Bolka Polívky Simona Kostrhunová.  

Za postupným narušením statiky historické budovy stojí podle odborníků nekompletní znalosti původních stavitelů. „Roku 1928, kdy objekt vznikl, nebylo o železobetonových konstrukcích tolik informací a ne vše se dalo predikovat. Vady, které byly vytvořeny už při stavbě, se postupně změnily v poruchy," vysvětlil Ondřej Anton z Ústavu stavebního zkušebnictví FAST VUT.


 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky kino scala, divadlo bolka polívky, statika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo i kino s narušenou statikou může otevřít, rozhodli v Brně experti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.