Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U sochy Jošta voní šašliky i boršč. Brno slaví ukrajinské Vánoce

Zatímco většina brněnských stánků, které před svátky lákaly tisíce návštěvníků, zavřela v prosinci své okenice, na Moravském náměstí oslavy neustávají. Plochou u sochy markraběte Jošta zní koledy a voní tradiční východní speciality. Brno totiž hostí ukrajinské Vánoce.

Před budovou Moravské galerie v Brně stojí od Silvestra stánky s ukrajinskými čebureky, borščem i tradičními šašliky. Festival Rizdvo zorganizovala u sochy Jošta neziskovka Ukrajinská iniciativa jižní Moravy, která se rozhodla ukázat Brňanům pravé ukrajinské Vánoce. Oslavy, jež umožní nejen válečným uprchlíkům prožít svátky pospolu, potrvají až do neděle 15. ledna. 

Brněnská akce je přehlídkou východoevropské gastronomie, nápojů, výrobků z vosku či vlny i tradic, které jsou spjaty s Vánocemi. Štědrý den slaví lidé na Ukrajině tradičně po příchodu občanského nového roku, a to od tříkrálového 6. ledna. Oslavy svátků se táhnou téměř celým měsícem a nesou se ve znamení duchovna a úcty k rodině.

U Jošta je po dobu ukrajinských Vánoc v provozu také historický dětský kolotoč a stánek s vánočními nápoji či turbomoštem. Na místě nechybí ani kulturní program. „V rámci brněnské akce proběhne několik zásadních okamžiků, a to zejména oslava zahájení 31. prosince 2022, oslava pravoslavných Vánoc 6. ledna 2023 a oslava nového roku 15. ledna 2023," informovala městská část Brno-střed, na jejímž území se vánoční trhy rozkládají.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky vánoce, ukrajina, oslava, svátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U sochy Jošta voní šašliky i boršč. Brno slaví ukrajinské Vánoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.